#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina ledvin: na co si dát pozor?

Nádorové onemocnění většinou nevzniká bez příčiny. Pravděpodobnost rakoviny zvyšují určité rizikové faktory, jako například kouření. Na co si dát dál pozor, aby bylo riziko minimální?

Nádorové onemocnění většinou nevzniká bez příčiny. Pravděpodobnost rakoviny zvyšují určité rizikové faktory, jako například kouření. Na co si dát dál pozor, aby bylo riziko minimální?

Všechna nádorová onemocnění jsou mnohostupňové procesy, které ke svému vzniku vyžadují řadu vlivů z vnějšího prostředí. Tato škála vlivů, které mohou přispět k rozvoji rakoviny, se označuje za rizikové faktory. Přítomnost rizikového faktoru u jedince ještě není automatickým předpokladem vzniku rakoviny, pouze zvyšuje pravděpodobnost, že se tak stane. Jaké jsou tedy rizikové faktory pro vznik rakoviny ledvin?

  1. Věk a pohlaví – na základě statistických dat bylo zjištěno, že muži jsou postiženi častěji než ženy. Rovněž bylo zjištěno, že 75 % všech případů rakoviny ledvin je diagnostikováno u pacientů starších 60 let. Ale riziko spojené s věkem narůstá už od 45 let věku.
  2. Kouření – kromě rakoviny plic, kterou způsobuje nejčastěji, hraje kouření velkou roli i u řady dalších nádorových onemocnění. Riziko rakoviny ledvin u kuřáků je asi o 50 % vyšší.
  3. Nadváha a obezita – s těmito jevy se pojí asi čtvrtina všech případů rakoviny ledvin, přitom nadváha zvyšuje riziko asi o 30 %, zatímco obezita až o 80 %. Příčinami jsou poruchy metabolismu, imunitního systému a hormonální rovnováhy u obézních.
  4. Nedostatek fyzické aktivity – studie ukazují snížení rizika asi o 22 % u jedinců s vyšší fyzickou aktivitou ve srovnání s méně aktivními.
  5. Zdravotní stav a léky – vysoký krevní tlak, močové kameny, onemocnění ledvin vyžadující dialýzu, cukrovka nebo žlučové kameny. Z léků jsou rizikové nesteroidní protizánětlivé léky kromě aspirinu (např. ibuprofen), dále paracetamol nebo kyselina aristolochová, obsažená v některých přípravcích čínské medicíny.
  6. Ionizující záření – vliv záření se může objevit nejčastěji při terapii jiného nádoru ozařováním.
  7. Těhotenství a hormonální vlivy – každý porod zvyšuje riziko asi o 6 %. O hormonálních vlivech se uvažuje hlavně v souvislosti s hormonální terapií po hysterektomii (odstranění dělohy), kde se riziko vzniku rakoviny ledvin zvyšuje zhruba o 30 %.
  8. Účinek některých chemikálií – prokázaný vliv má trichloretylen, arzén, kadmium nebo chemikálie používané v novinových tiskárnách.
  9. Rodina a genetika – příbuzný s rakovinou ledvin zvyšuje riziko asi na dvojnásobek. Také řada vzácných genetických poruch může způsobit vznik nemoci.
  10. Jiné nádory – jedná se hlavně o rakovinu štítné žlázy, kde se uvažuje o stejných genetických podkladech.

(krot)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři