#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina ovlivní skladbu jídelníčku. Víte, jak by měl vypadat ten ideální?

Nádorové onemocnění převrátí každému život naruby. To se týká i výživy – zvýšená potřeba kalorií, ztráta chuti k jídlu, nevolnosti a nedostatek některých živin si často vynutí změnu stravovacích návyků.

Nádorové onemocnění převrátí každému život naruby. To se týká i výživy – zvýšená potřeba kalorií, ztráta chuti k jídlu, nevolnosti a nedostatek některých živin si často vynutí změnu stravovacích návyků. Napovíme, jak by měl ideální jídelníček vypadat. 

Výživa pomůže v boji s nemocí

Vhodně zvolená strava dodá tělu sílu a umožní lépe se vyrovnat s dopadem rakoviny a její léčby na vaše zdraví. To může znamenat i to, že budete jíst potraviny, které normálně nejsou pro zdravou výživu příliš doporučovány. Například budete potřebovat dietu s vysokým obsahem tuků a kalorií, abyste si udrželi tělesnou hmotnost. V jiném případě si pacienti často musí dopřát chladné a hutné pochoutky, jako je zmrzlina nebo mléčné koktejly, a to kvůli bolestivému a obtížnému polykání.

Při plánování jídelníčku je třeba vzít v úvahu:

  • typ rakoviny, se kterou se léčíte,
  • všechny nežádoucí účinky léčby,
  • individuální chutě pacienta.

Nežádoucí účinky vše komplikují

Pro léčbu rakoviny existují různé přístupy – chemoterapie, ozařování nebo operace. Všechny varianty sice bojují se zákeřným onemocněním, ale mohou s sebou nést i riziko nežádoucích účinků. Ty často negativně ovlivňují příjem potravy. Další obtíže jsou způsobené přímo nádorovým onemocněním samotným. Patří sem:

  • ztráta chuti k jídlu,
  • bolestivá místa v ústech nebo krku,
  • sucho v ústech,
  • problémy se zuby a dásněmi,
  • změna vnímání chutí a vůní,
  • nevolnosti a zvracení,
  • průjem nebo zácpa,
  • dlouhotrvající únava,
  • deprese.

Pokud některé z výše uvedených obtíží pociťujete, je vhodné poradit se s lékařem nebo nutričním terapeutem, jak jim nejlépe čelit.

Jezte podle chuti! 

Pacientům bojujícím s rakovinou pomůže ke správné výživě i několik obecných doporučení:

  • Řiďte se svou chutí, jezte oblíbené potraviny a nenuťte se do jídel, která vám momentálně nechutnají nebo nevoní.
  • Pokuste se, aby byl váš jídelníček pestrý a obsahoval dostatečné množství všech živin.
  • Pamatujte, že vláknina pomůže v boji se zácpou, neměla by ale trávicí soustavu příliš zatěžovat.
  • Nezapomínejte ani na bílkoviny a tuky.
  • Volte spíše snadno stravitelná jídla – pokud vám nedělá dobře maso, nahraďte jej mléčnými výrobky (raději kysanými – jogurty, kefíry, tvarohem) a rostlinnými bílkovinami.
  • Vhodným doplňkem stravy při nemoci je i tekutá výživa. 

Boj s nádorovým onemocněním rozhodně není jednoduchý, vhodná výživa vám ale dodá sílu, abyste nemoci dokázali lépe čelit.

(hak)

Zdroj: 

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři