#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky

Plicní nádory jsou smutným a poměrně častým důsledkem kouření. Existuje ale i souvislost mezi rakovinou plic a onemocněním, které nemusí nutně vznikat jen u kuřáků – chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN).

Plicní nádory jsou smutným a poměrně častým důsledkem kouření. Existuje ale i souvislost mezi rakovinou plic a onemocněním, které nemusí nutně vznikat jen u kuřáků – chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). Také toto závažné onemocnění je významným rizikovým faktorem vzniku rakoviny plic.

Chronický nedostatek vzduchu

Podle odborníků 40 až 70 % lidí s rakovinou plic trpí zároveň také chronickou obstrukční plicní nemocí, a to dokonce i tehdy, když v minulosti nikdy nekouřili. Z toho vyplývá, že lidé s genetickou predispozicí k CHOPN mají větší náchylnost také k rakovině plic.

Chronická obstrukční plicní nemoc vzniká tehdy, když vdechovaný vzduch nemůže v plicích volně proudit, což vede k chronické dušnosti a pocitu nedostatku vzduchu. Příčin tohoto stavu může být více, například dlouhodobě zvýšené množství hlenu v plicích nebo ztráta elasticity plicních sklípků. První příznaky CHOPN se mohou objevit již u lidí středního věku a často se v průběhu let postupně zhoršují. Potíže s dechem člověka omezují při běžných denních aktivitách a v některých případech jej na dlouhou dobu připoutají ke kyslíkovému přístroji.

CHOPN, nebo rakovina?

Pro lékaře může být někdy obtížné rozeznat příznaky CHOPN a rakoviny plic – v mnohém se totiž podobají. Jak pacienti s CHOPN, tak ti s plicním karcinomem obvykle trpí chronickým kašlem a dušností při fyzické námaze. U obou těchto onemocnění jsou také časté zápaly plic a další infekce dýchacích cest. U rakoviny plic se v pokročilejším stadiu mohou k výše uvedeným příznakům přidávat ještě další – jako je vykašlávání krve, nechutenství a ubývání na váze.

Přestože CHOPN a rakovina plic často kráčí ruku v ruce, podle lékařů má zanechání kouření u lidí s CHOPN pořád ještě velký význam a pomáhá snižovat riziko pozdějšího vzniku rakoviny. Kromě toho se CHOPN u lidí, kteří dále kouří, rychle zhoršuje a dušnost se postupně objevuje nejen při námaze, ale dokonce i v klidu.

Pokud vás některý z příznaků začne trápit, neodkládejte návštěvu praktického lékaře nebo svého alergologa či imunologa. Ten zajistí nutná vyšetření, stanoví diagnózu a určí léčbu a další postup.

(vek)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři