#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina plic a sport? Rozhodně ano!

Dokáže pohyb a cvičení ovlivnit průběh rakoviny plic? Může rozhodovat o přežití, či dokonce rozvoji rakoviny plic zabránit? Ano! To je odpověď vědců, jejichž poznatky vycházejí ze studie provedené před několika lety.

Dokáže pohyb a cvičení ovlivnit průběh rakoviny plic? Může rozhodovat o přežití, či dokonce rozvoji rakoviny plic zabránit? Ano! To je odpověď vědců, jejichž poznatky vycházejí ze studie provedené před několika lety.

Pohyb pro život

Cvičit a pečovat o své tělo a kondici je moderní, a navíc zdravé. Ať zapnete televizi, nebo otevřete časopis, všude se na vás valí zprávy, jak je sport prospěšný. Nejinak je tomu v případě rakoviny plic. Zdravý životní styl, jehož součástí je pravidelný pohyb, je jednou ze složek prevence této rakoviny. Vědci navíc zjistili, že u pacientů s plicním nádorem pohyb a pravidelné sportování zlepšují přežití a zvyšují kvalitu života.

Sport, prevence rakoviny plic

Ze studie vyplynulo, že sport a pravidelná fyzická aktivita snižují riziko vzniku rakoviny plic u všech sledovaných skupin − u žen i mužů, u kuřáků, exkuřáků i lidí, kteří nikdy nekouřili. Pro to, aby se riziko rozvoje rakoviny snížilo, není nutné předvádět vrcholové výkony či platit drahé členství ve fitness klubech. I práce na zahrádce 2× týdně riziko rakoviny plic ovlivní.

Zlepší se mnohé…

Dle studie se pacienti s rakovinou plic − muži i ženy, kteří sportují − dožívají vyššího věku. Větší efekt má sport dle statistiky u pacientek. Únava je velmi častým projevem nádorového onemocnění i nežádoucím účinkem náročné protinádorové léčby. Pacienti, kteří začali pravidelně sportovat, si pochvalují, že se jejich únava výrazně zmírnila a obecně se cítí lépe.

… a stačí tak málo

Člověk, který nikdy příliš nesportoval, asi nezačne najednou běhat maraton či chodit do posilovny. Je ale mnoho možností, jak pohyb začlenit do svého běžného dne a ten si tak zpříjemnit a zpestřit:

  • Zahradničte. Pobyt na čerstvém vzduchu a k tomu mírná fyzická aktivita je ideální kombinace. A jako bonus si můžete vypěstovat pravou bio zeleninu.
  • Tančete. Jste zvyklí poslouchat rádio? Zkuste si zatančit na svou oblíbenou píseň. Uvidíte, že se budete cítit lépe a váš den bude veselejší.
  • Přihlaste se na kurz jógy. Tento pohyb je o uvolnění celého těla. Lépe se naučíte zvládat stres a další náročné situace. Navíc se zdá, že jóga zvyšuje tvorbu NK-buněk − tedy bílých krvinek, které brání růstu nádoru.
  • Krokujte. Kupte si krokoměr a stanovte si, kolik kroků minimálně chcete denně ujít. Budete mít větší motivaci.
  • Zapomeňte na výtah. Choďte raději do schodů pěšky. Pak se vám navíc nestane, že v porouchaném výtahu uvíznete na půl dne.
  • Parkujte o blok dál. Neparkujte své auto přímo před domem, ale donuťte se jít alespoň kus pěšky.
  • Navštěvujte galerie a muzea. Procházka po expozicích je také cvičení a při pohledu na svůj nový krokoměr budete překvapeni, kolik jste toho ušli.

(vesa)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři