#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina prsu u mužů: vzácná a nebezpečná

Zhoubné nádorové bujení v oblasti prsní žlázy není výhradní záležitostí něžného pohlaví. Tento problém postihuje i mužskou část populace. Pravdou je, že se jedná o poměrně ojedinělé, ovšem nebezpečné onemocnění. Podlehne mu totiž přibližně každý pátý nemocný muž.

Rakovina prsu u žen je stokrát častější než u mužů. Podle statistických dat ze Spojených států amerických tvoří totiž rakovina prsu u mužů pouze 1 % z celkového počtu zhoubného bujení v oblasti prsní žlázy, tedy asi 2350 případů. Z tohoto množství podlehne svému onemocnění na 440 mužů, tedy přibližně každý pátý. Ohroženi jsou přitom nejčastěji jedinci ve věku 60 až 70 let – pod 35 let věku se u mužů rakovina prsu vyskytuje velmi vzácně. Mezi rizikové faktory nádorového bujení prsu u mužů patří:

  • ozáření hrudníku,
  • cirhóza jater,
  • vysoké hladiny estrogenu v krvi,
  • Klinefelterův syndrom nebo některé dědičné nádorové choroby, především mutace genů BRCA.

Naproti tomu zvětšení mléčné žlázy u mužů, takzvaná gynekomastie, sice způsobuje estetické problémy, zato však v drtivé většině případů nepředstavuje žádné nebezpečí. 

Pánové, pozor nejen na bulky! 

  • Nejčastějším prvotním projevem rakoviny prsu u mužů je tvrdá, nebolestivá bulka, kterou lze nahmatat v těsném okolí prsní bradavky. Někdy se však hmatný útvar může vyskytovat i v podpaží.
  • Pokročilý růst nádoru způsobuje kožní změny v oblasti prsu. Jedná se především o vpáčení bradavky, svraštění, zarudnutí nebo svědění kůže. V některých případech se také objevuje výtok z bradavky mléčně zkaleného nebo krvavého vzhledu.
  • V případě rozsevu metastáz do kostí vznikají typické noční bolesti, zejména v oblasti páteře. Mezi další příznaky pokročilého nádorového bujení patří únava, slabost, úbytek na váze či nechutenství.

Prevence? Ruce na prsa!

Lékaři se původně domnívali, že rakovina prsu u mužů probíhá agresivněji než u žen. V současné době se však přiklánějí spíše k tomu, že je u pánské části populace později diagnostikována. Muži totiž často navštěvují lékařskou ordinaci až v případě rozvoje pozdních příznaků, mezi něž patří výtok z bradavky nebo celkové zhoršení zdravotního stavu. Základní prevencí je tak samovyšetření prsu, které probíhá obdobně jako u žen. Při kontrole je nejdůležitější oblast kolem prsní bradavky, je však vhodné prohmatat i oblast podpaží. Nehledejte ale nijak obrovskou bulku. Většina hmatných útvarů totiž měří v průměru mezi 2,5 až 4 centimetry.

Při léčbě rakoviny prsu u mužů se v podstatě využívají stejné metody jako u žen. Jediným výrazným rozdílem je skutečnost, že mužské nádory lépe reagují na hormonální léčbu, protože až 90 % z nich má na svém povrchu hormonální receptory.

(holi)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři