#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina, rentgenové a gama-záření: další viníci na scéně?

Přestože se s využitím rentgenového i gama-záření v medicíně pravidelně setkáváme, odpovědí na otázku, zda rentgenové a gama-záření způsobuje rakovinu, je bohužel jasné ano. Klíčová informace, jak velké množství záření je zdraví nebezpečné, však zůstává nadále polemizována.

Přestože se s využitím rentgenového i gama-záření v medicíně pravidelně setkáváme, odpovědí na otázku, zda rentgenové a gama-záření způsobuje rakovinu, je bohužel jasné ano. Klíčová informace, jak velké množství záření je zdraví nebezpečné, však zůstává nadále polemizována.

Názory lékařských národních agentur

Rentgenové a gama-záření bylo oficiálně prohlášeno za známý lidský kancerogen, a to hned několika světově uznávanými autoritami. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), jež je součástí Světové zdravotní organizace (WHO), toto prohlášení jasně potvrzuje. Cílem agentury je právě odhalování kancerogenů. Rovněž řada dalších národních autorit zejména v USA se v tomto ohledu shoduje.

Známá fakta

Proč jsou si mezinárodní agentury tak jisté? Bylo by samozřejmě neetické provádět klinické studie, které by zkoumaly přímý vliv rentgenového a radioaktivního záření na člověka. Proto musí vědci sbírat informace jinde. Většina studií proto vychází z dat sesbíraných od lidí, kteří přežili útok USA v Hirošimě a Nagasaki, dále od lidí zasažených při výbuchu atomové elektrárny v Černobylu, ale rovněž z analýzy dat pacientů léčících se vysokými dávkami radiace z onkologické i jiné indikace, dále od pacientů vystavených záření z důvodů lékařské diagnostiky, včetně stomatologie, či od horníků pracujících v uranových dolech.

Léčba rakoviny radioterapií

Studie dávají do spojitosti radiační terapii rakoviny s vyšším výskytem leukémie, rakoviny štítné žlázy, brzkým nástupem rakoviny prsu a jinými typy rakoviny. Riziko výskytu rakoviny však záleží na celé řadě faktorů:

  • Dávka radiace: doposud nebyla jasně stanovena hranice bezpečné dávky radiace. Jisté však je, že čím vyšší dávka radiace, tím větší riziko vzniku onemocnění.
  • Část těla, která je ozařována: např. pacient ozařovaný v pánevní oblasti se nemusí obávat výskytu tumorů v oblasti hlavy či krku, protože tyto části těla nebyly ozařovány.
  • Věk pacienta: mladší pacienti jsou zpravidla náchylnější.
  • Ostatní typy léčby rakoviny: např. současně podávaná chemoterapie.

Rakovina se však neobjeví ihned po expozici pacienta záření. Leukémie se objevuje 5 až 9 let po léčbě, solidní tumory ne dříve než za 10 let a obecně většina typů rakoviny se objevuje až 15 let po expozici.

Navzdory všem uvedeným datům přínos radiační léčby daleko přesahuje riziko objevení se dalších maligních onemocnění. A to zásluhou lékařů, kteří se snaží co nejvíce cílit pouze na rakovinné, nikoli na zdravé buňky. Totéž platí o současném užívání rentgenového záření. Bohužel stále neexistuje léčba bez vedlejších nežádoucích jevů.

(bak)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři