#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina tlustého střeva drží v Česku smutné prvenství, navíc s velkou záhadou!

Kolorektální karcinom je skutečnou hrozbou. Jak jsme na tom v porovnání se světem a proč lidí s tímto onemocněním stále přibývá? Podívejte se na výběr těch nejzajímavějších statistických dat.

Kolorektální karcinom neboli rakovina tlustého střeva a konečníku je jedno z nejčastějších nádorových onemocnění vůbec. Jeho výskyt v rozvinutých zemích neustále pomalu stoupá. Ruku v ruce s tímto zvyšováním případů jde ale i zlepšování metod léčby a především prevence. Ta spočívá v záchytu časných, dobře léčitelných stadií nádoru – v takzvaném screeningu.

Světová čísla

V roce 2012 byl kolorektální karcinom třetím nejčastějším nádorem na světě a zároveň tumorem se čtvrtou nejvyšší úmrtností. Jeho výskyt je ale poměrně silně vázán na vyspělé země. Když se ve statistikách omezíme jen na Evropu, jde dokonce o druhý nejfrekventovanější nádor a druhou nejčastější příčinu smrti na nádorové onemocnění. Na prvním místě jsou nádory plic.

Jak je na tom Česko?

Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem kolorektálního karcinomu vzhledem k počtu obyvatel. Společně se Slovenskem a Maďarskem se tradičně objevujeme v první pětici, někdy dosáhneme i na nechvalné první místo. Nejvíce ohroženi jsou přitom čeští muži. S úmrtností jsme na tom naštěstí o něco málo lépe, nejspíše právě kvůli dobrým metodám léčby a screeningu. I tak jsme ale obvykle k nalezení v první desítce. V roce 2012 mělo Česko 9. nejvyšší úmrtnost na kolorektální karcinom v Evropě a 11. nejvyšší na světě. O jakých číslech konkrétně mluvíme? Ročně je v ČR nově zjištěno kolem 8000 pacientů s tímto karcinomem a téměř 4000 lidí na něj zemře.

Tajemný úkaz z Plzně

Mezi roky 2006 a 2010 bylo ve většině českých krajů každý rok diagnostikováno mezi 72 a 82 novými případy kolorektálního karcinomu na 100 000 obyvatel. Jedinou výjimku z tohoto pravidla tvořil Plzeňský kraj – zde šlo ročně o průměrně 95,5 případu na 100 000 lidí. Plzeň vede i co se týče úmrtnosti na toto nádorové onemocnění. Nejvyšší výskyt kolorektálního karcinomu je v Plzeňském kraji zaznamenáván už více než 20 let. Je proto nepravděpodobné, že by se jednalo jen o náhodu nebo statistickou chybu. Pro toto prvenství ale nebylo dosud nalezeno spolehlivé vysvětlení. 

(luko)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři