#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovinu ledvin nejčastěji zaviní kouření. Na dědičnost se moc nevymlouvejte

Různé typy rakoviny mívají různé příčiny. Zhoubné nádory ledvin nejsou výjimkou. Většinou není jasné, co všechno přispělo k jejich vzniku u konkrétního člověka. Některé dědičné nemoci však riziko rakoviny ledvin prokazatelně zvyšují.

Vědci našli několik okolností, které zvyšují pravděpodobnost vzniku karcinomu (zhoubného nádoru) ledvin. Těmto okolnostem se říká rizikové faktory. Některé jsme zdědili po předcích a nic moc s nimi neuděláme. Jiné souvisejí se životním stylem a ovlivnit se dají. Jsou to hlavně:

  1. Kouření. Čím více cigaret, tím vyšší riziko.
  2. Obezita. Nadbytečné kilogramy a ukládání tuku ovlivňují vylučování některých hormonů. Tyto děje mohou zapříčinit vznik rakoviny ledvin.
  3. Působení škodlivých látek, např. na pracovišti. Výzkumy naznačují, že ke zhoubnému bujení v ledvinách mohou přispět:
    • kadmium (kov),
    • některé herbicidy (přípravky k hubení plevelů),
    • organická rozpouštědla (trichloretylen).

Další rizikové faktory:

  • výskyt rakoviny v rodině,
  • vysoký krevní tlak,
  • užívání některých léků (např. léky na odvodnění),
  • pokročilé nenádorové onemocnění ledvin.

Náchylnější k nádorům ledvin jsou muži. Rakovina tohoto životně důležitého orgánu se u nich vyskytuje dvakrát častěji než u žen.

Které nemoci zvyšují riziko?

Trpíte-li určitým dědičným onemocněním, máte i sklony k nádorům ledvin. Tato dědičná onemocnění jsou naštěstí vzácná. Stejně málo je i nádorů vzniklých v souvislosti s nimi. Nicméně „rizikové“ dědičné nemoci existují a patří k nim:

  1. Von Hippelova–Lindauova choroba. U osob s touto nemocí se v ledvinách častěji vyskytují cysty (dutiny vyplněné tekutinou) a nádory. Zhoubné nádory ledvin se objevují už v mladším věku. K projevům onemocnění patří i výskyt jiných nádorů (např. v mozku).
  2. Dědičný papilární karcinom ledviny. V ledvinách těchto pacientů roste jeden nebo více nádorů, ale nemívají nádory v jiných orgánech.
  3. Leiomyomatóza a renální karcinom. Lidem s tímto onemocněním vznikají v těle nádory hladkého svalstva (např. v kůži a děloze). Mají vyšší riziko vzniku nádorů ledvin.
  4. BHD syndrom. Onemocnění pojmenované po trojici kanadských lékařů Arthuru Birtovi, Georgině Hoggové a Williamu Dubém. Kromě karcinomů ledvin se při něm vyskytují nádory kůže.
  5. Syndrom Cowdenové. Postižení jedinci často onemocní rakovinou ledvin před dosažením 40. roku věku. Trpí také nádory prsu a štítné žlázy.

Lidé s uvedenými chorobami by měli pravidelně podstupovat speciální vyšetření, aby se případný nádor začal léčit co nejdříve.

(hah)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři