#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovinu prostaty může odhalit odběr krve

Rakovina prostaty je nejčastějším diagnostikovaným onkologickým onemocněním u českých mužů. V roce 2005 byl nádor prostaty odhalen u 4864 mužů a více než třetina z nich na něj zemřela.

Rakovina prostaty je nejčastějším diagnostikovaným onkologickým onemocněním u českých mužů. V roce 2005 byl nádor prostaty odhalen u 4864 mužů a více než třetina z nich na něj zemřela. Včasný záchyt choroby nabízí významně lepší šanci na přežití, ale nádor se často projeví poměrně pozdě. Ve velmi časné diagnostice však může pomoci odběr krve.

Výhody PSA

Čtyřnohé štěkající mazlíčky nechme stranou a věnujme se látce, která se označuje jako PSA. Zkratka označuje prostatický specifický antigen – látku, kterou vytvářejí buňky prostaty a která slouží ke zkapalnění ejakulátu. Při nádorech prostaty se ale PSA tvoří také v nádorových buňkách a uvolňuje se ve zvýšené míře do krve.

Měření PSA v krvi se používá ke sledování léčby nádoru prostaty. Pokles hladiny PSA znamená, že je léčba úspěšná. V některých zemích se také sledování hladin PSA u mužů nad 40 let používá k časnému záchytu nádorů prostaty. Doposud ovšem nebylo jasné, zda je vyšetřování PSA vhodné i k předpovídání rizika a závažnosti nádoru.

Co bude za čtvrt století

V letech 1974–1986 lékaři ve švédském Malmö odebrali více než 20 tisícům mužů (ve věku 33–50 let) krev, aby stanovili hodnotu PSA. Nyní bylo zpětně zjišťováno, u kolika mužů se od té doby nádor objevil a jak tomu odpovídaly naměřené hodnoty. Výsledek je nasnadě – zvýšená hladina PSA znamenala vyšší riziko odhalení zhoubného nádoru prostaty v příštích 25 letech.

Běžné riziko nádoru prostaty se týká přibližně 3,5 % mužů. Míra zvýšení rizika podle švédské studie velmi závisela na změně hodnoty PSA oproti normě. Při dvojnásobné hodnotě stouplo riziko nádoru více než třikrát. Při více než čtyřnásobně vyšší hladině PSA bylo riziko, že u pacienta bude odhalen závažnější nádor, dokonce dvaadvacetkrát vyšší.

Myslete na prostatu

Rakovina prostaty je pro muže obdobně závažný zdravotní problém, jako jsou nádory prsu pro ženy. Čím později se odhalí, tím hůře se také léčí. Muži nad 40 let věku by měli na toto riziko myslet. Současná medicína je schopna z jednoho odběru krve s určitou pravděpodobností stanovit, u koho je riziko vyšší a u koho menší. Zjištění hladiny PSA tak může u mnoha mužů vést k častějším kontrolám u urologa, a ve výsledku jim tedy zachránit život.

(vek)

Zdroj:

  • ÚZIS, BMC Medicine

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři