#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovinu žlučníku je těžké odhalit včas

Asi 10 cm dlouhý žlučník je uložený na spodní straně jater a slouží k ukládání a zahušťování žluči, kterou vyprodukují jaterní buňky.

Asi 10 cm dlouhý žlučník je uložený na spodní straně jater a slouží k ukládání a zahušťování žluči, kterou vyprodukují jaterní buňky. Stejně jako jiné orgány a tkáně v těle i žlučník a žlučové cesty mohou být zasaženy zhoubným nádorem, rakovinou. Podle čeho můžeme rakovinu žlučníku včas poznat a jak ji můžeme léčit?

Projevy rakoviny žlučníku

Příznaky počínající rakoviny žlučníku jsou minimální a dost neurčité, proto je těžké zachytit toto onemocnění úplně na počátku. Mohou se objevit potíže s trávením, nevolnost, zvracení a nadýmání. Když už je nádor tak velký, že uzavře žlučové cesty a znemožní volný odchod žluči ze střeva, rozvine se žloutenka.

Stanovení diagnózy

Existuje několik různých metod, jak nádor žlučníku poznat a zjistit, jak je velký a kde se přesně nachází:

  • Častým vyšetřením je ultrazvuk nebo počítačová tomografie („cétéčko“, „tunel“).
  • Náročnějším, ale někdy potřebným vyšetřením je takzvané ERCP, kdy se podobně jako při gastroskopii zavádí do trávicího traktu tenká sonda.

Léčba rakoviny žlučníku

Pokud došlo k ucpání žlučových cest nádorem a nemocný trpí žloutenkou, je třeba tento stav řešit rychle a v první řadě. Musí se provést drenáž žlučových cest. Teprve potom nastupuje léčba samotného onemocnění. Pokud je možné celý nádor vyoperovat, jedná se o nejlepší řešení. Je-li však nádor již příliš velký nebo došlo k rozšíření metastáz do dalších orgánů, provádí se léčba chemoterapií, radioterapií nebo jejich kombinací.

Co se děje po skončení léčby

I po vyoperování celého nádoru dochází pacient na pravidelné kontroly ultrazvukem, rentgen a odběry krve. Tato vyšetření mají včas zjistit, kdyby se nádor případně objevil znovu. I když se nádor nepodaří vyjmout celý a do žlučových cest je zavedena drenáž, je nutné jejich stav a stav okolních orgánů pravidelně kontrolovat ultrazvukem i CT vyšetřením.

(vek)

Zdroj:

  • MUDr. Hana Vetchá, Masarykův onkologický ústav: Co potřebujete vědět o nádorech žlučníku a žlučových cest.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři