#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Samovyšetření prsu – dvanáctkrát do roka

Chcete včas zachytit počínající nádor prsu a vyhnout se komplikacím? Vyšetřujte si prsy samy nejméně jednou za měsíc. Jistě, mamograf rozezná nádor, ještě než je změna hmatná. Samovyšetření vás však přiměje poznat vaše tělo a porozumět jeho varovným signálům.

Samovyšetření prsů je velmi jednoduché. Provádějte ho každý měsíc zhruba ve stejnou dobu ve vztahu k menstruačnímu cyklu. Proč je to důležité? Protože mléčná (prsní) žláza prochází během měsíčního cyklu mírnými změnami. Ideální k samovyšetření je druhý či třetí den po skončení krvácení, kdy se prsy dají nejsnáze prohmatat.

Začněte pohledem…

Nejprve se na sebe podívejte do zrcadla a prsa si pořádně prohlédněte. Zhodnoťte jejich velikost a tvar. Pátrejte po bouličkách nebo dolíčcích. Následně se zaměřte na kůži, zda není někde svraštělá či zarudlá. Nakonec neopomeňte zkontrolovat bradavky – není některá vtažená a neodchází z ní bělavý nebo krvavý výtok? Popsaný postup zopakujte s rukama zvednutýma nad hlavu. Přitom pozorujte i svá podpaží.

… pokračujte pohmatem

Vždy vyšetřujte stranově opačnou rukou, tedy pravý prs levou rukou a naopak. Spojte prsty a začněte s vyšetřováním. Postupujte krouživými pohyby vždy od okraje prsu ke středu. Nevynechejte žádnou oblast prsu a nebojte se přitlačit, abyste prohmatala celou prsní žlázu i do hloubky. Dávejte pozor, jestli neucítíte tuhý uzlík, bouli či ztluštění kůže. Kromě samotných prsů takto prozkoumejte i obě podpaží. Nakonec jemně stiskněte bradavku a ověřte si případný výtok.

Prsa vyšetřujte:

  • vestoje s připaženou rukou,
  • vleže s připaženou rukou,
  • vleže s rukou pod hlavou.

Zjistíte-li při samovyšetření jakoukoli odchylku, navštivte lékaře. Závěrem je nutné říci, že samovyšetření prsou je pouze doplňkovou metodou. V žádném případě nenahrazuje pravidelné kontroly na mamografu, na které by žena měla docházet po 45. roce života.

(boba)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři