#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Scintigrafie odhalí nádory a podá zprávu o stavu kostí. Vyšetření je snadné a komfortní

Snad každý byl někdy v životě rentgenován. Někteří z nás podstoupili i vyšetření výpočetní tomografií (CT) nebo magnetickou rezonancí. O další zobrazovací metodě, scintigrafii, se tolik nemluví. Informace získané při tomto vyšetření jsou však nesmírně cenné.

Scintigrafie je diagnostická metoda, která zobrazí prostorové rozložení (distribuci) radioaktivní látky v organismu. Radioaktivní látka je v malém množství podána:

  • nitrožilně (nejčastěji),
  • polknutím,
  • vdechnutím.

Poté je možné sledovat šíření této látky v celém těle nebo se zaměřit na konkrétní vyšetřovaný orgán. Radioaktivní látka totiž vysílá záření a to je snímáno speciálními kamerami a převáděno do podoby dvojrozměrných obrazů.

Pomocí scintigrafie získá lékař důležité informace o:

  • funkčním stavu orgánů,
  • metabolické aktivitě,
  • přítomnosti zánětů, nádorů a jiných změn v těle.

Výsledek se pacient dozví buď hned, nebo nejpozději za tři dny.

Nic pro těhotné a kojící

Lékař použije scintigrafické vyšetření, když:

  1. potřebuje odhalit změny v kostním metabolismu (zánět, zlomeninu),
  2. zjistit, jestli se rakovina nerozšířila do kostí z jiných oblastí těla, jako jsou třeba prsa nebo prostata.

Scintigrafie kostry s sebou nenese větší riziko než běžné rentgenové ozáření. Do žíly je podáno malé množství radioaktivní látky o krátkém poločasu rozpadu. To znamená, že její radioaktivní účinky rychle vymizí. Také riziko alergické reakce na podanou látku je mimořádně nízké.

Vyšetření ovšem nemusí být bezpečné pro těhotné nebo kojící ženy. Existuje riziko poškození plodu nebo přestupu radioaktivní látky do mateřského mléka. Jestli jste těhotná nebo kojíte, sdělte to lékaři.

S přípravou si nedělejte starosti

Scintigrafie nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu. Pouze v některých případech, například při vyšetřování trávicího ústrojí, je nutné, abyste přišli nalačno. Před vyšetřením vás lékař požádá, abyste odložili kovové šperky (včetně piercingu). Samotné vyšetření trvá asi hodinu. Lékař vám může podat lék na zklidnění, pokud má obavu, že nevydržíte zůstat po celou dobu v klidu ležet.

(hah)  

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři