#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Seriál o rakovině ledvin: metastázy

Patříte k pacientům, kterým byla diagnostikována metastazující rakovina ledvin? Zřejmě netušíte, co se vlastně stalo a proč k tomu došlo. Následující článek se tento proces pokusí osvětlit.

Patříte k pacientům, kterým byla diagnostikována metastazující rakovina ledvin? Zřejmě netušíte, co se vlastně stalo a proč k tomu došlo. Následující článek se tento proces pokusí osvětlit. 

Hledání živné půdy 

Metastázy jsou nově lokalizovaná ložiska rakoviny rozšířená z původního nálezu. Princip vzniku byl poprvé popsán Jamesem Ewingem v roce 1928 jako tzv. teorie „semínka a půdy“. Aby došlo k rozšíření nádoru, musí rakovinové buňky putovat po těle pacienta. Stejně jako semínka i ony tak hledají nové vhodné tkáně, v nichž zakoření.

Vše je o náhodě

Uběhlo několik desetiletí a vědci zjistili, že hlavním viníkem vzniku metastáz je mutace v DNA (jde o tzv. deoxyribonukleovou kyselinu, nositelku genetické informace většiny organismů). Jedná se v podstatě o náhodný jev. K jeho vzniku je často nutná relativně dlouhá doba. I proto se metastázy u rakoviny ledvin vyskytují až v pozdějších stadiích onemocnění.

Průběh je známý

Po mutaci DNA následují 2 kroky:

1. Rakovinové buňky opustí ledviny

Ačkoliv se to jeví jako snadný krok, opak je pravdou. Všechny ledvinové buňky jsou ukotveny pevně na svém místě pomocí speciální tkáně. Aby se uvolnily, začnou produkovat látky narušující tuto tkáň. Jakmile se tkáň rozvolní, problém je na světě − rakovinové buňky mohou nekontrolovatelně cestovat po celém organismu nemocného.

2. Vyhledají a usídlí se v cílových orgánech

Přežití nádorových buněk mimo ledviny závisí na rozpoznání a navázání se na vhodné orgány. K tomu slouží unikátní bílkoviny, které buňky uvolňují.

Po splnění obou kroků se rakovina rozšíří. Ačkoliv zárodky nově sídlí mimo ledviny, stále vypadají a chovají se jako původní nádor. Proto nebuďte zaskočeni, když vám lékař řekne, že máte rakovinu ledvin třeba v plicích.

Naděje existuje

Metastazující rakovina je vždy nepříjemná a stresující. Moderní medicína však nabízí mnoho léčebných postupů, kterými se dá tato nemoc zažehnat. Zajisté některý z nich pomůže i vám.

(msd)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři