#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sexuální život kvůli rakovině prsu nekončí

Každá závažná nemoc si bere svou daň. Daní u rakoviny prsu může být zhoršení intimního života.

Každá závažná nemoc si bere svou daň. Daní u rakoviny prsu může být zhoršení intimního života.

Rány na těle i na duši

Není pochyb o tom, že „vedlejší účinky“ rakoviny prsu na sexuální život existují. V případě léčby chemoterapií nebo radioterapií může dojít k předčasné menopauze nebo se může stát pohlavní styk bolestivým. Tyto léčebné možnosti rovněž doprovází výrazná únava. To znamená, že trávíte spoustu času v posteli, ale chcete v ní pouze pospávat, nic jiného. Nejen léky, ale i duševní rozpoložení mohou navíc vést k depresím. V případě částečného nebo úplného odebrání prsu pro rakovinu je výsledný efekt zřejmý a samozřejmě přetrvává. Utrpí tím tělesný vzhled a tyto ženy se přestávají cítit jako plnohodnotné ženy.

Vědci z univerzity Berkeley v Kalifornii zjišťovali, zda tyto „vedlejší účinky“ léčby rakoviny prsu přetrvávají i po skončení léčby. Jejich výzkum prokázal, že některé ženy skutečně pociťují trvající sexuální obtíže i pět let po skončení léčby. I když mohou být některé tyto obtíže nepříjemné, neznamená to však skončit se sexem.

Sex a vnímání sebe sama

Rakovina prsu mění hlavně to, jak vnímáte sama své tělo. Někdy si ženy připadají, že tohle tělo není jejich. Jde pouze o psychologický problém uvnitř vaší hlavy. Průzkum mezi muži, jejichž partnerky si prošly léčbou rakoviny prsu, ukázal, že své partnerky po léčbě nevnímají jinak než před léčbou. Samozřejmě se i v tomto průzkumu našlo několik málo mužů, kteří nebyli po léčbě partnerky se vzhledem prsou nebo sexuálním životem spokojeni, ale procento těchto mužů bylo velmi malé.

Promluvte si s partnerem

Relativně dobrou zprávou je, že se dozvíte velmi brzy, zda vás partner stále shledává atraktivní a přitažlivou. Zkuste s ním o své nemoci mluvit. Můžete také například ukázat partnerovi ještě před chirurgickým zákrokem obrázky žen, které operaci již podstoupily. Až se po zákroku spolu poprvé podíváte do zrcadla, nebudete tak překvapeni. Komunikace je opravdu velmi důležitá. Často se totiž stává, že jeden čeká na toho druhého, až udělá první krok. Partner vás nechce ranit a tlačit na vás, tak si neříká o sex, i když by přitom chtěl. Naopak vy máte po zákroku nízké sebevědomí a čekáte, až si o sex řekne on. Řešení je tedy snadné jako vždy, mluvit spolu a vyříkat si to. Pokud vám sdělí, že je s tím smířený a nechce se o vašich prsou už dále bavit, jednoduše toto téma už nerozebírejte.

Okořeňte svůj intimní život něčím novým

Pokud byla před zákrokem prsa vaší erotogenní zónou, je na čase hledat jiná místa. Třeba i s partnerem, dodá to vašemu sexuálnímu životu nový náboj. Pokud se stále cítíte nesvá, pořiďte si sexy prádélko. S umělou prsní náhradou v sexy podprsence se budete cítit dobře. V intimních chvílích si prostě podprsenku nesundáte. Použití lubrikantů, vaginálních zvlhčovačů nebo jiných erotických pomůcek se meze nekladou. Záleží jen na vaší fantazii a kreativitě, jak se s tím poperete.

(ercp)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři