#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Smrtelný nádor mozku má pravděpodobně mnoho podob

Nejčastější typ rakoviny mozku u dospělých, takzvaný multiformní glioblastom, není pravděpodobně jen jediná choroba, jak se až dosud vědci domnívali. Tým odborníků z USA identifikoval čtyři různé typy nádorů, z nichž každý má unikátní strukturu.

Nejčastější typ rakoviny mozku u dospělých, takzvaný multiformní glioblastom, není pravděpodobně jen jediná choroba, jak se až dosud vědci domnívali. Tým odborníků z USA identifikoval čtyři různé typy nádorů, z nichž každý má unikátní strukturu a každý také jiným způsobem reaguje na terapii. Právě to by se mohlo v budoucnu odrazit ve způsobu léčby multiformního glioblastomu, která by měla být cílenější a také účinnější.

Jeden z nejzhoubnějších nádorů

Multiformní glioblastom, jeden z nejzhoubnějších nádorů vůbec, se z místa svého vzniku rychle šíří do dalších oblastí mozku, což činí jeho léčbu velmi problematickou. Většina pacientů s tímto nádorem umírá do čtrnácti měsíců od stanovení diagnózy.

Tým amerických lékařů v poslední době analyzoval celkem 206 pacientů s multiformním glioblastomem. Při své práci odborníci zjistili, že ačkoliv nádory mohou na první pohled vypadat docela podobně, existují mezi nimi zásadní rozdíly, o kterých dříve nikdo nevěděl. Vedoucí odborného týmu doktor Neil Hayes okomentoval objev následovně: „Je to, jako byste si nikdy nepovšimli rozdílu mezi osobním autem a nákladním vozem a najednou jste zjistili, jak moc jsou oba rozdílné.“

Čtyři různé choroby, na každou „platí“ jiná léčba

Poté, co vědci zjistili, že jeden z nejčastějších a také nejzhoubnějších nádorů mozku v sobě ve skutečnosti skrývá čtyři různé choroby, začali sledovat vznik a vývoj těchto nádorů u každého zvlášť. Kromě rozdílů v růstu a metastazování se ukázalo, že nádory také reagují různě na chemoterapii i léčbu ozařováním. Tak u jednoho ze čtyř nově objevených nádorů dokázala agresivnější chemoterapeutická léčba prodloužit dobu přežití u pacientů o plných 50 %.

Multiformní glioblastom byl až dosud považován za jediný typ nádoru, a proto všichni pacienti byli léčeni přibližně stejným způsobem. V budoucnu bude pravděpodobně možné rozlišit konkrétní typ nádoru, kterým pacient trpí, a následně použít cílenou chemoterapeutickou léčbu. Také je možné očekávat vznik nových léčiv, která se budou specificky zaměřovat na jedinečné charakteristiky jednotlivých nádorů, čímž se podstatně zvýší jejich účinnost.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři