#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sója pomáhá ženám s rakovinou prsu

Mohou být jídla s obsahem sóji pro ženy s rakovinou prsu prospěšná, nebo spíše škodí? Na tuto otázku zatím nedokázal nikdo přesvědčivě odpovědět a i vědecké studie dávaly na toto téma až dosud rozporuplné výsledky. Jisté je zatím pouze to, že úloha sójových pokrmů je poněkud kontroverzní.

Mohou být jídla s obsahem sóji pro ženy s rakovinou prsu prospěšná, nebo jim spíše škodí? Na tuto otázku zatím nedokázal nikdo přesvědčivě odpovědět a i odborné studie dávaly na toto téma až dosud rozporuplné výsledky. Jisté je zatím pouze to, že úloha sójových pokrmů je v jídelníčku žen, které prodělaly rakovinu prsu, poněkud kontroverzní.

Sóji už se prý nemusíme bát

Účinkům sóji na lidské zdraví věnují odborníci pozornost již dlouho. A například nejnovější studie amerických a čínských vědců provedená v Číně na více než pěti tisících žen, které se vyléčily z rakoviny prsu, nedopadla pro sóju právě nejhůř. Bylo zjištěno, že ty ženy, jejichž jídelníček obsahoval více sóji (zhruba 11 g denně), měly vyšší šanci na přežití a nižší pravděpodobnost, že se u nich rakovina prsu znovu objeví. Autoři studie tedy mohli s potěšením konstatovat, že přiměřená konzumace sóji je pro ženy nejen bezpečná, ale s největší pravděpodobností i prospěšná.

Rozporuplná sója

Proč vlastně sója v jídelníčku žen po prodělané rakovině prsu vzbuzuje takové kontroverze? Sója a všechny pokrmy z ní jsou totiž bohaté na látky zvané izoflavonoidy – což jsou sloučeniny, které mohou mít podobné účinky jako ženské pohlavní hormony. V některých případech však dokážou působení těchto hormonů naopak blokovat. Zvýšený příjem sóji byl v minulosti spojován se snížením rizika rakoviny prsu, ale na druhou stranu existují i studie, podle kterých právě látky obsažené v sóje urychlují růst a dělení rakovinových buněk.

V malém množství neškodí, v mírné dávce může i léčit

Nedávná studie zaměřená na dietní zvyklosti čínských žen ukázala, že ty z nich, které konzumovaly nejvíce sójových bílkovin, měly o zhruba 30 % nižší riziko úmrtí i návratu onemocnění než ty ženy, které sóju konzumovaly nejméně. Když však autoři vyhodnotili všechny výsledky, došli k závěru, že k příznivému působení sóji jí stačí v potravě zhruba 11 gramů denně. Vyšší množství sóji už nemělo větší ochranný efekt. Jestli by mohla sója ve vyšších dávkách dokonce škodit, není zatím jisté, přinejmenším v malém množství však lze tofu i sójové mléko všem ženám jedině doporučit.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři