#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sport je užitečný i pro onkologické pacienty

Podle nového doporučení amerických lékařů sdružených ve Společnosti pro sportovní medicínu by měli být lidé bojující s rakovinou podle svých možností co nejvíce fyzicky aktivní.

Dlouhou dobu se pacientům se zhoubným nádorem doporučovalo hlavně odpočívat a soustředit síly na boj s těžkou nemocí. Časy se však mění. Podle nového doporučení amerických lékařů sdružených ve Společnosti pro sportovní medicínu by měli být lidé bojující s rakovinou podle svých možností co nejvíce fyzicky aktivní.

Snažte se nepřestat hýbat

Podle Kathryn Schmitz, profesorky epidemiologie a biostatistiky na Pensylvánské univerzitě, patří myšlenka o škodlivosti sportu pro pacienty s rakovinou již dávné minulosti. Přiměřená fyzická aktivita může i jim přinášet užitek, například zlepšení fyzické kondice a síly svalů, nižší únavnost, a naopak vyšší kvalitu života a zlepšení vnímání vlastního těla. Toho všeho lze dosáhnout i s přiměřeným cvičením, které je možné provozovat během náročné léčby. Není vhodné přepínat své síly, ale i nemocný člověk se může pokusit poznat své tělo a věnovat se fyzickým aktivitám, které jsou mu příjemné.

Zkušenosti lékařů zatím mluví o tom, že většina pacientů s rakovinou, kteří se během léčby přestanou věnovat svému oblíbenému sportu, po léčbě už nikdy znovu nezačne. To je samozřejmě škoda. Jakmile si člověk jednou zvykne na nečinnost, začít se znovu hýbat je velmi těžké. Proto i během dlouhé nemoci bychom se měli snažit o takovou fyzickou aktivitu, která je momentálně v našich možnostech.

Doporučené aktivity

Přestože pro každý typ rakoviny a pro každého pacienta může platit něco trochu jiného, obecně se dá říci, že půl hodiny mírné aktivity (jako je například chůze) pět dní v týdnu je vhodné téměř pro každého. Kromě chůze jsou pro většinu pacientů vhodná také pomalá plynulá cvičení, jako je třeba jóga. Naopak je lepší se vyhýbat namáhavým sportům, kde je potřeba vyvíjet větší sílu nebo které zahrnují prudké a příliš rychlé pohyby.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři