#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stomie mi zachránila život. Ale co dál?

Každý den chirurgové na celém světě vytvoří tzv. stomii neboli vývod střeva pěti stům pacientů. Často je to jediná cesta, jak lidem zachránit život. Proč se to stalo zrovna mně?... Ta otázka bohužel nemá odpověď. Důležitější ale přece je, že žijete. Ale jak, řeknete si možná.

Každý den chirurgové na celém světě vytvoří tzv. stomii neboli vývod střeva pěti stům pacientů. Často je to jediná cesta, jak lidem zachránit život.

Proč se to stalo zrovna mně? Tato otázka bohužel nemá odpověď. Důležitější ale přece je, že žijete. Ale jak, řeknete si možná.

Dobří rádci v bílém plášti

Ještě než opustíte nemocnici, setkáte se nejspíš se stomasestrou. To je nesmírně důležitá osoba. Má přehled o dostupných pomůckách a dokáže vám nejlépe poradit s jejich výběrem a použitím. Naučí vás také o stomii pečovat tak, aby se váš dosavadní životní styl změnil co nejméně. Pokud se o stomii nemůžete starat, „zaškolí“ vaše blízké. A ptejte se. I svého ošetřujícího lékaře. Lepší je podivný dotaz než experiment na vlastním těle.

Víc hlav víc ví

Možná se stydíte říci o vývodu svým blízkým. Je to zbytečné. Vy se stresujete, aby nic nepoznali. Časem to stejně poznají. A budou si lámat hlavu, jak vám mají říci, že už dávno vědí, že… Navíc tím, že jim o stomii řeknete, se dá například lépe dohodnout „rozvrh koupelny“ i změny ve vašem jídelníčku.

Intimní život nekončí

S partnerem je třeba se domluvit na intimním životě. A možná vám někdo z rodiny nabídne pomoc při ošetření stomie. Dobré je vysvětlit svou situaci dětem či vnoučatům. I zaměstnavatel znalý situace může být vstřícnější k vašim potřebám. Samozřejmě ale záleží jen na vás, koho budete o své indispozici informovat.

Stravovací hlavolam

Podle typu stomie se změní i váš jídelníček. Podrobné informace vám sdělí stomasestra. Důležité je zejména jíst pravidelně, v klidu a dobře jídlo rozžvýkat. Pijte osm až deset sklenic vhodných nápojů denně. Ileostomici musí dbát na dostatečný přísun vitaminů a minerálů. Pokud chcete zařadit do stravy novou potravinu, vyzkoušejte ji v malém množství. To, co vám působí problémy, vyřaďte.

Stomii mají více než dva miliony lidí na světě. Kluby stomiků jsou dobrým místem pro výměnu letitých zkušeností se stomií. Nabízejí mnoho tipů, jak pookřát na těle i duchu. Jak se stomií opravdu žít.

(ela)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři