#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Strach z masa aneb Mohou párky za rakovinu?

Jídelníček bez řízků a klobásek, zlý sen všech milovníků masa. Na druhou stranu přemíra čehokoli většinou škodí. A podle Světové zdravotnické organizace je to i případ zpracovaného masa. Jeho častá konzumace a vyšší riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku spolu prokazatelně souvisí.

Skupina 22 expertů Světové zdravotnické organizace (WHO) po důkladném přezkoumání dostupných zdrojů dospěla k závěru, že konzumace červeného masa je pro člověka pravděpodobně karcinogenní, tedy vyvolávající rakovinu. Vypozorovali zejména souvislost s kolorektálním nádorem, ale také s rakovinou prostaty a slinivky břišní. Zpracované maso pak bylo rovnou zařazeno do skupiny karcinogenních potravin, které jsou jednou z vyvolávajících příčin kolorektálního karcinomu.

I boloňská omáčka?

Červené maso je jakékoliv maso pocházející ze svaloviny savců – hovězí, vepřové, skopové, telecí, jehněčí, koňské či kozí. Zpracované maso je to, které bylo upraveno:

  • solením,
  • nakládáním,
  • uzením,
  • kvašením,
  • jakýmkoliv jiným procesem za účelem zlepšení chuti nebo trvanlivosti.

Nejčastěji tímto procesem prochází vepřové a hovězí. Upraveny mohou být samozřejmě i jiné druhy masa, vnitřnosti nebo krev. Mezi zpracované maso patří též šunky, párky, salámy, sušené hovězí, nakládané maso a na mase založené omáčky, jako například boloňská. 

Češi maso milují 

Úroveň konzumace červeného masa se napříč různými zeměmi liší. Například průměrný Čech sní této potraviny za rok okolo 80 kilogramů, což je průměrná hmotnost českého muže. Závěr expertů zní, že 50gramová porce zpracovaného masa denně zvyšuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu o 18 %. „Nebezpečí výskytu tohoto karcinomu kvůli konzumaci zpracovaného masa zůstává malé. Nicméně s rostoucím zkonzumovaným množstvím stoupá,“ říká doktor Kurt Streif, vedoucí programu vydávání monografií při Mezinárodní agentuře pro výzkum rakoviny (IARC). Pracovní skupina IARC v tomto případě zkoumala více než 800 studií. Ty se zabývaly souvislostí mezi spotřebou červeného nebo zpracovaného masa a více než 12 druhy rakoviny v mnoha zemích s odlišnými stravovacími návyky. Nejvýznamnější důkazy pocházejí z velkých studií prováděných v minulých 20 letech. 

Důležitá je míra 

„Naše zjištění podporují obecně známá doporučení o omezení příjmu červeného masa,“ vysvětluje doktor Christopher Wild, ředitel IARC. „Na druhou stranu má tento typ masa významnou výživovou hodnotu. Proto je na jednotlivých vládách a jejich regulačních orgánech, aby zhodnotily rizika a vyvážily je s přínosy tak, aby sestavily co nejrozumnější výživová doporučení,“ dodává. Stejně tak každý člověk musí zvážit, jaké množství zkonzumovaného masa je pro něj ještě prospěšné a jaké již představuje zbytečné riziko.

Co na to říká Světová zdravotnická organizace?

Organizace WHO v souvislosti s výše uvedeným tématem nejčastěji reaguje na následující dotazy: 

  • Jaká úprava masa je nejhorší? Během tepelných úprav při vysokých teplotách, smažení nebo grilování vzniká více karcinogenních sloučenin, než při jiných. 
  • Mám tedy jíst jen syrové maso? Data ohledně konzumace syrového masa a vzniku rakoviny nejsou k dispozici. Co byste však měli zvážit, je vyšší riziko infekce. 
  • Kolik případů rakoviny jde ročně na vrub konzumaci červeného a zpracovaného masa? Podle nedávných odhadů může jít celosvětově až o 34 000 úmrtí na rakovinu ročně. 

(marz) 

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři