#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Strašák jménem rakovina. Co zabírá na fobii z této nemoci?

Média nás pilně zásobují informacemi, která celebrita právě více nebo méně úspěšně bojuje s rakovinou. Denně se také dozvídáme, která chemikálie, potravina nebo součást životního prostředí byla zrovna rozpoznána jako nebezpečný spouštěč růstu nádorů. Rakovina je prostě všude. Jako by se jí nedalo vyhnout. Také vám nahání strach až hrůzu?

Když strach z rakoviny přesáhne rozumné hranice, nazýváme ho kancerofobie. Ta někdy nabude takových rozměrů, že člověku až brání naplno žít vlastní život. Může ho vehnat do tenat podvodných léčitelů sledujících jen svůj zisk nebo dohnat k používání „ochranných“ metod, které můžou zdraví spíš uškodit.

Nejhorší je, že strach z rakoviny může vést k přehlížení a zlehčování závažných příznaků skutečně existujícího onkologického onemocnění. V hrůze z nemoci, jejích komplikací a léčby člověk tyto symptomy raději potlačí, než by přiznal, že by mohl mít rakovinu. Nádor pak může „vesele“ růst bez patřičné léčby. Když bolest nebo jiné projevy pokročilé rakoviny přivedou pacienta konečně k lékaři, bývá někdy pozdě. Přitom kdyby člověk přišel a začal se léčit včas, měl by vysoké šance na úplné uzdravení a léčba by nemusela být tak drastická.

Ošklivé slovo rakovina

Rakovinu mnozí lidé vnímají jako něco neléčitelného a bolestivého, co je nutně musí zahubit. Strach z tohoto onemocnění ještě narůstá, když na nádor zemře někdo z rodiny nebo třeba kamarád.

Tyto představy však nejsou zcela správné. Je pravda, že s diagnózou přichází nejistota a otázky. Komplikace léčby jako vypadávání vlasů nebo nevolnost také nejsou nic příjemného. Ale medicína má v současné době k dispozici širokou paletu metod k včasnému odhalení a léčbě nádorových chorob.

„Rakovina“ je navíc velmi nepřesné označení pro skupinu značně různorodých onemocnění s odlišnými vlastnostmi a různou závažností. Některé z těchto nemocí se dokonce dají léčit snadno a následky jsou téměř nulové. Pro jiné to sice neplatí, ale ošklivě znějící slovo „rakovina“ by se vlastně nemělo ani používat.

Jak se fobii postavit?

Mnohé fobie, včetně strachu z rakoviny, se dají úspěšně řešit. Pro léčbu je nejdůležitější následující:

  • Strach máme zpravidla z toho, co neznáme. Proto pomáhá najít si co nejvíc informací o nových možnostech léčby a pokrocích v diagnostice rakoviny. Čím víc toho o problému víme, tím rozumněji na něj můžeme hledět.
  • Kognitivně-behaviorální psychoterapie dává člověku šanci pojmenovat a uvědomit si chybné představy a myšlenky, které vedou ke strachu. Dalším cílem je porovnat tyto myšlenky s realitou a následně je změnit. Tím zmizí i neopodstatněný strach.
  • Psychoterapii je někdy vhodné podpořit užíváním léků proti úzkosti, tzv. anxiolytik.  

(mpr)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři