#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Těhotenská bílkovina může bránit vzniku rakoviny prsu

Těhotenství a kojení ve věku do 30 let snižuje riziko výskytu onemocnění rakovinou prsu. Naopak ženy, které mateřství odkládají na dobu po 35. roce, mají šanci na vznik nádoru větší než ženy-nerodičky.

Těhotenství a kojení ve věku do 30 let snižuje riziko výskytu onemocnění rakovinou prsu. Naopak ženy, které mateřství odkládají na dobu po 35. roce, mají šanci na vznik nádoru větší než ženy-nerodičky.

Rakovina prsu je po nádoru děložního čípku druhým nejčastějším nádorem v těhotenství. „V těhotenství“ znamená, že se nádor objeví během devíti měsíců těhotenství nebo do jednoho roku po porodu! Naštěstí ani jako druhý se nevyskytuje často, onemocní přibližně 1 žena ze 3 000 žen, které porodily. Neznamená to tedy bát se těhotenství, ale naopak těhotenství znamená do budoucna menší naději na rakovinu prsu!

Těhotenství neodkládejte: stačí první v pořadí

Dodnes se přesně neví, proč těhotenství působí příznivě proti vzniku rakoviny prsu. Dobrý vliv těhotenství však platí jen pro matky, které si dítě pořídily dříve než ve 35 letech. Ženy, které byly poprvé těhotné až po 35. roce, mají naopak větší šanci na onemocnění rakovinou prsu než nerodičky. Zajímavé je, že počet těhotenství nehraje žádnou roli – stačí jedno těhotenství před 35. rokem a šance na nemoc je menší.

Menší riziko až za čas!

Přestože těhotenství dlouhodobě snižuje riziko rakoviny prsu, krátce po porodu je šance na nádor větší! Za všechno můžou ženské pohlavní hormony estrogeny, jejichž množství se v těhotenství zvyšuje. Estrogeny podporují růst buněk, které se už dříve, před otěhotněním, začaly měnit v nádorové. Estrogeny tak nádor krátce po porodu „zviditelní“. Naopak u zdravých buněk zvyšují odolnost vůči rakovinotvorným látkám a tím dlouhodobě chrání prs před nádorem.

Nová naděje s názvem AFP

AFP je bílkovina, jejíž množství se během těhotenství v těle matky zvyšuje. Měření její koncentrace se běžně používá ke sledování vrozených vývojových vad u miminka. Američtí odborníci zkoumali potkany a zjistili, že právě tato bílkovina může bránit rozvoji rakoviny prsu. Proto proběhnou další výzkumy, jejichž cílem bude zjistit, zda by se tato látka uplatnila i léčbě nádoru prsu.

Menší šance, horší forma

Těhotenstvím žena sníží riziko rakoviny prsu, ale bohužel neplatí, že se mu vyhne stoprocentně. Nádorem může být postižena i mladá rodička. U té se nádor vyskytne s menší pravděpodobností, ale zato v horší, agresivnější formě než už starší rodičky nebo ženy, která těhotná nikdy nebyla. Platí tak, že ženy starší a bezdětné mají sice nádor prsu častěji, ale lepší formu méně agresivního nádoru.

Nejen těhotenství, ale i kojení snižuje naději na onemocnění rakovinou prsu. Neměňte proto bezdůvodně kojení za kojeneckou lahev – prospějete nejen miminku, ale i sobě!

(syna)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři