#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tělo zasažené infekcí je více ohroženo rakovinou

Všichni víme, že rakovina není infekční ani za mák a nemusíme se bát, že se na nás přenese z nemocného člověka. Přesto vztah mezi rakovinou a infekcí je ve skutečnosti mnohem užší, než by se na první pohled zdálo. Už dlouho dborníci vědí, že některé viry mohou vyvolat určité typy nádorů.

Všichni víme, že rakovina není infekční ani za mák a nemusíme se bát, že se na nás přenese z nemocného člověka. Přesto vztah mezi rakovinou a infekcí je ve skutečnosti mnohem užší, než by se na první pohled zdálo.

Působením virů vznikají nebezpečné mutace

Již poměrně dlouho odborníci vědí, že některé viry mohou vyvolat u pokusných zvířat určité typy nádorů. Virus totiž proniká do buňky a dokáže ovlivnit její genetickou informaci. Tyto mutace v genetické výbavě mohou nakonec vést až k přeměně zdravé buňky v buňku nádorovou.

Jedním z virů, který prokazatelně napomáhá vzniku zhoubných nádorů také u člověka, je virus HIV, původce AIDS. Ten sice nedokáže přímo mutovat genetickou informaci buněk, vzniku nádorů však napomáhá oslabením imunitního systému, který za normálních okolností nádorové buňky likviduje. Nádor typický pro pacienty s AIDS je takzvaný Kaposiho sarkom, zhoubné bujení buněk tvořících výstelku cév.

Také viry způsobující infekční hepatitidu (žloutenku) typu B a C jsou spojovány se vznikem rakoviny. Chronická infekce žloutenkou, kdy virus přežívá v játrech, přestože již nezpůsobuje žádné zjevné zdravotní obtíže, může po mnoha letech vyústit až v rakovinu jater. Očkování proti rakovině Jestliže je rakovina způsobená virem, jedná se vlastně o infekci, a proto je možné proti ní použít preventivní očkování. Tato jednoduchá úvaha stála zřejmě u zrodu vakcíny proti karcinomu děložního čípku, kterou dnes mají možnost využít především mladé dívky před zahájením sexuálního života. Karcinom děložního čípku je totiž způsobován virem HPV (human papilomavirus), který se přenáší pouze pohlavním stykem.

Také bakterie mohou zvyšovat riziko rakoviny

V našem výčtu rakovinotvorných infekcí jsme dosud jmenovali pouze viry, ovšem ani bakterie nepřicházejí úplně zkrátka. Dnes je například známo, že mikrob zvaný Helicobacter pylori, který se celkem běžně vyskytuje v žaludku některých lidí, významně zvyšuje riziko vzniku rakoviny žaludku. Jednou z možností, jak se chránit proti tomuto nebezpečnému druhu rakoviny, je tedy pomocí speciální kombinace antibiotik vypudit helikobakter ze svého trávicího traktu.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři