#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Terapie bisfosfonáty: pomáhají, ale někdy s nepříjemnými účinky

Bisfosfonáty jsou léky užívané nejen u onkologických pacientů. Stejně jako jiná farmaka mívají nežádoucí účinky. Zároveň ale mohou lidem pomoci od bolesti. K čemu může během užívání těchto preparátů dojít?

Kostní tkáň se pořád remodeluje. To znamená, že v průběhu času kost neustále ubývá a na jejím místě je tvořena tkáň nová. Některé nádory, jejich metastázy, ale i jiná onemocnění mohou urychlovat tzv. kostní resorpci čili vstřebávání. Bisfosfonáty jsou léky, které resorpci kosti tlumí a zároveň tkáň posilují. Tím mohou u nemocných snížit bolesti kostí, ale též zmírnit riziko možných zlomenin oslabené kosti.

Nechtěné dopady 

Bisfosfonáty mohou mít vedlejší účinky. Ne každý léčený pacient je však zažije. U různých lidí se navíc mohou objevit v odlišné míře. Záleží na délce terapie, dávkování, formě aplikace (tablety/injekce) a konkrétním preparátu.

1. Zvýšená bolest kostí. Tato situace zpravidla nastává na začátku léčby a většinou později odezní. Nepříjemné období se dá překlenout silnější analgetickou terapií.

2. Zažívací obtíže. Bývají častější v případě užívání tablet. Zpravidla jde problémy pouze mírného charakteru. Patří sem:

  • nevolnost,
  • zvracení,
  • křeče v břiše,
  • průjem,
  • pálení žáhy.

3. Flu-like syndrom. Příznaky podobné chřipce se mohou objevit chvilku po užití bisfosfonátu. Nejedná se o nikterak časté nežádoucí účinky a jejich výskyt je obvykle přechodný. Nejčastěji nastupují 24–48 hodin od aplikace bisfosfonátů do žíly. Syndrom se může projevit horečkou, zimnicí, bolestmi svalů, kloubů nebo hlavy.

4. Vyrážka. Některé preparáty mohou způsobit vyrážku. Tuto skutečnost oznamte svému lékaři, obzvláště je-li výsev spojen s dušností či zmateností.

5. Osteonekróza. Jedná se o velmi vzácný nežádoucí účinek, nicméně o to zásadnější. Osteonekróza znamená odumření kosti při jejím nedostatečném zásobení. Tento stav byl po injekčních bisfosfonátech popsán u lidí, kteří prodělali zubařský zákrok, a osteonekróza postihla čelistní kost. Projevovat se pak může uvolňováním zubu, problémy s dásněmi, bolestí při žvýkání, pocitem těžkosti čelisti. Před dlouhodobějším užíváním bisfosfonátů je proto dobré mít za sebou prohlídku zubaře, který nutné zákroky udělá ještě před nasazením léčby.

Při užívání bisfosfonátů se mohou objevit i další problémy (snížená hladina vápníku v krvi, změny v ledvinných funkcích). Jejich tíha však nebývá významná a obvykle nezpůsobují lidem velké potíže. Je na ošetřujícím lékaři, aby vše pravidelně kontroloval.

(boba)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři