#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vánoční stres: jak si jej udržet od těla

Vánoční svátky prošly během dějin lidstva několika proměnami. Od pohanských oslav slunovratu, období, kdy obávaná zima začíná slábnout, přes křesťanské oslavy narození Jezulátka až po současné více či méně konzumní svátky.

Vánoční svátky prošly během dějin lidstva několika proměnami. Od pohanských oslav slunovratu, období, kdy obávaná zima začíná slábnout, přes křesťanské oslavy narození Jezulátka až po současné více či méně konzumní svátky. Všichni nakupují hromady drahých dárků, v obchodních domech jsou fronty, před nimi kolony aut, … Podíváme se na několik tipů, jak se nechat svátky co nejméně stresovat.

Hledejte příčinu stresu

Pokud při myšlence na Vánoce cítíte úzkost, zkuste se na chvilku zastavit a v klidu se zamyslet, co konkrétně vás vlastně stresuje.

Nejčastější příčiny stresu jsou:

Špatná organizace – včas si všechno promyslete, udělejte si seznam věcí, které chcete sehnat a zařídit. Vezměte si kalendář, naplánujte si návštěvy.

Povinnosti – nemusíte dělat všechno sami. O úkoly, na které stačí, požádejte partnera nebo děti.

Perfekcionismus – všechno nemusí být naprosto dokonalé. Zkuste se spíše zaměřit na podstatu svátků, jaké by měly být, aby byly co nejklidnější a nejhezčí pro vás a vaše blízké.

Drahé dárky – dobře rozmyslete, kolik si můžete dovolit utratit za dárky. Poraďte se s ostatními, co komu darovat. Dobře vybraný osobní dáreček udělá větší radost než velký drahý nepraktický krám.

Během svátků si užívejte

Nervy máte jen jedny, dny také nenafouknete. Dobře si proto rozmyslete, jak je strávíte.

Příbuzní – dobře si naplánujte návštěvy. Rozmyslete si, koho navštívit a jak dlouhá návštěva bude vhodná nejen pro vás, ale i členy vaší rodiny. Krátká návštěva je často příjemnější než několikadenní „obléhání“.

Režim – nezapomínejte na svoji běžnou relaxaci. Pokud rádi spíte, chodíte si odpoledne zaběhat a podobně, zařaďte tyto aktivity do svého programu i během Vánoc. Příbuzných můžete mít za chvíli plné zuby. Chvilka klidu a relaxace o samotě vám pomůže udržet nervy na uzdě.

Odborná pomoc – pokud máte pocit, že si se stresem a úzkostí nedokážete poradit, navštivte psychologa nebo svého lékaře. Stejně tak jako si instalatér snadno poradí s tekoucím odpadem, odborník vám pomůže s tekoucími nervy.

(uli)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři