#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Včasný záchyt rakoviny tlustého střeva aneb Nebojte se požádat o preventivní kolonoskopii

Nejlepším způsobem obrany proti rakovině tlustého střeva je screening – preventivní vyšetření. To dokáže odhalit i velmi malý počínající nádor, jehož léčba je podstatně jednodušší a úspěšnější než u velkých nádorů.

Nejlepším způsobem obrany proti rakovině tlustého střeva je screening – preventivní vyšetření. To dokáže odhalit i velmi malý počínající nádor, jehož léčba je podstatně jednodušší a úspěšnější než u velkých nádorů. Dlouhou dobu byl jediným dostupným preventivním vyšetřením test na okultní krvácení do stolice, avšak dnes je možné podstoupit také preventivní kolonoskopii.

Komu hradí pojišťovna preventivní kolonoskopii?

Všichni lidé ve věku nad padesát let mají nárok na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku, který je plně hrazený pojišťovnou. Přestože screening není povinný, je ve vlastním zájmu každého člověka, aby jej ve stanovených intervalech využíval. A jak tedy v dnešní době screening kolorektálního karcinomu (rakoviny tlustého střeva) vlastně vypadá?

  • Lidé ve věku 50 až 54 let podstupují každý rok vyšetření na okultní krvácení do stolice. V rámci tohoto vyšetření odeberou pomocí speciální sady malý vzorek stolice. Ten je pak odeslán do laboratoře na vyšetření, zda se ve stolici nenachází mikroskopické množství krve (krev může pocházet z počínajícího zhoubného nádoru).
  • Od věku 55 let mají lidé nyní na výběr. Buď mohou i nadále podstupovat test na okultní krvácení do stolice, ale již pouze každé dva roky. Druhou možností, která se jim nabízí, je absolvovat preventivní kolonoskopické vyšetření, které se provádí pouze jednou za deset let. Pokud pacient absolvuje v desetiletých intervalech kolonoskopii, test na okultní krvácení již není nutný.

Kde je možné absolvovat preventivní vyšetření?

Odběr stolice na test okultního krvácení provede každý pacient sám pomocí sady, kterou obdrží od svého praktického lékaře. Ten také následně zašle vzorek na biochemické vyšetření. Preventivní kolonoskopii mohou provádět pouze některá vybraná pracoviště, jejichž seznam má k dispozici praktický lékař a je rovněž dostupný na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví.

Kolonoskopie, nebo test?

Kolonoskopické vyšetření, při kterém se tlusté střevo vyšetřuje kamerou umístěnou v tenké ohebné trubici zasouvané do konečníku, může být pro někoho příliš náročné. Na druhou stranu desetileté intervaly, které kolonoskopie umožňuje, jsou velmi pohodlné. Proto je v současné době na každém, jakému typu prevence rakoviny tlustého střeva dá přednost. O tom, že by měl každý jeden z těchto způsobů zvolit, ale není pochyb.

(vek)

Zdroj:

  • materiály Všeobecné zdravotní pojišťovny

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři