#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Veronica je tu pro ženy s onkogynekologickými onemocněními

Pacientská organizace Veronica nabízí pomocnou ruku ženám, které onemocněly rakovinou endometria, vulvy, vaječníků, děložního hrdla a ženám s genetickou mutací BRCA 1 a BRCA 2. Jakým konkrétním způsobem Veronica pomáhá?

Pro pacientky organizace připravuje rozmanité akce v podobě neformálních setkání, přednášek či workshopů. Ať už jde o přednášky odborníků na téma sexuální život při náročné léčbě zhoubného nádoru nebo stravování při chemoterapii, setkání s koučkou či čokoládový workshop, přináší do nelehkého období v životě nemocných žen tolik potřebné informace a odpovědi na otázky související s onemocněním a svěží závan „normálního“ života. Díky společným setkáváním se pacientky také mohou podělit s ostatními o své zkušenosti s nemocí a vyslechnout příběhy dalších žen.

Organizace Veronica vznikla s cílem šířit informace o onkogynekologických onemocněních směrem k nemocným ženám, jejich blízkým i široké veřejnosti. Dále podporuje prevenci nádorových nemocí prostřednictvím kampaní a vytváří příležitosti pro setkání lékařů a pacientek na „neutrální půdě“. Jednou z priorit organizace je také zajištění včasného přístupu k individualizované efektivní léčbě i praktická podpora v každodenním životě pacientek – mimo jiné se je snaží zapojit do svých aktivit v rámci motta „pacientky pacientkám“. Za velice užitečné považuje i navazování spolupráce se zahraničními organizacemi. 

Zrádné geny BRCA 1 a BRCA 2: Důležité je vědět a jednat

Jednou z cílových skupin, ke kterým aktivity pacientské organizace míří, jsou nosičky mutace v genu BRCA 1 nebo BRCA 2.

Co konkrétně obnáší život s touto genetickou dispozicí, popisuje ve svém videopříběhu Lucie Mikulášková (37 let). Její maminka zemřela ve věku 50 let na rakovinu vaječníků. Také dalším ženám v rodině se zhoubné onemocnění nevyhnulo – na rakovinu prsu zemřela její babička a sestřenice, po níž zůstaly dvě malé děti. Proto se Lucie rozhodla podstoupit vyšetření v pražské gynekologicko-porodnickém ústavu U Apolináře. Díky testování se dozvěděla, že je zdravou nosičkou genu BRCA 1 mutace, což znamená, že pravděpodobnost, že během svého života onemocní rakovinou prsů je u ní 87 procent a rakovinou vaječníků 67 procent. Mladá žena se s vědomím, že rizikové období začíná v období mezi 30. a 40. rokem věku, rozhodla pro účast v preventivním programu. Co přesně to obnášelo, se dozvíte z jejího povídání ve videu, kde mimo jiné zmiňuje také Angelinu Jolie, která prošla stejnými operacemi jako ona.

Seznamte se s celým příběhem Lucie Mikuláškové v testimonialu pacientské organizace Veronica:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři