#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vývod tlustého střeva: Konec světa se rozhodně nekoná!

Stomii neboli umělému vývodu se někteří pacienti po operaci střev nevyhnou. I když je to často pro mnoho lidí důvod k zoufání a obavám, ve většině případů jde jen o provizorní řešení. Ale i s trvalým vývodem lze žít kvalitní život.

Pozitivní zpráva 

Našli vám rakovinu tlustého střeva nebo konečníku a máte před operací? Jakkoli to může znít zvláštně, na plánovaném chirurgickém zákroku lze najít i leccos pozitivního. To, že váš nádor jde operovat, je samo o sobě dobré – obvykle je to totiž základní podmínka úspěšného léčení a případně i vyléčení.

Změna plánu 

Při operaci se střevo „rozpojí“ a je odstraněna jeho nemocná část, spolu s dostatečnými okraji a okolními mízními uzlinami. Poté je většinou možné volné konce střeva spojit – provést takzvanou anastomózu. V situacích, kdy toto udělat nejde nebo kdy se potřebuje střevo nejprve zhojit, přichází na řadu umělý vývod čili stomie. To je otvor v břišní stěně, na který je střevo zevnitř napojeno. K otvoru je připevněn speciální sáček, kam se sbírá střevní obsah.

Často jen nouzové řešení 

Ve většině případů se jedná pouze o dočasný vývod. Spodní část střeva „odpočívá“ a po nějakém čase na ni může být znovu napojena horní část. Otvor v břišní stěně se pak zašije a kontinuita střeva je obnovena. Takovému výkonu se říká zanoření stomie. Někdy se ale vývod stane trvalým. Dochází k tomu hlavně tehdy, kdy byl nádor v blízkosti řitního otvoru a při operaci museli chirurgové odstranit i svěrač. Pacient by nebyl schopný udržet stolici, proto je lepší ponechat mu stomii.

Život jde dál

Ať už se ve vašem případě jedná o jakoukoli variantu, nezoufejte. Stomické pomůcky jsou dnes na velmi dobré úrovni a i s vývodem je možné žít plnohodnotný život. Decentní sáček snadno skryjete pod oblečení. Nejenže vás neomezuje v běžných denních činnostech ani společenském životě, ale je s ním možné i cestovat, či dokonce plavat. Důležité je však naučit se o stomii správně pečovat. Tedy osvojit si základní postupy a hygienické návyky, aby vám nehrozila infekce nebo únik obsahu sáčku. S tím vám poradí lékař a především sestry na chirurgickém oddělení, kterých se neostýchejte na cokoliv zeptat.

(luko)

Zdroje: 

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři