#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zapomeňte na strach z návratu nemoci. Sedm tipů pro život po rakovině

Máte za sebou úspěšnou léčbu rakoviny a začínáte novou kapitolu svého života. Její začátek ale kromě naděje a štěstí může přinést i strach a nejistotu. Přinášíme pár rad, jak se s nimi vypořádat.

Problém s onkologickými onemocněními je ten, že vám lékař nikdy nemůže říct, že jste vyléčení. Výsledky testů mohou být dobré. Příznaky nejsou patrné. Stále ovšem existuje riziko návratu choroby (relapsu). Strach z toho může být až paralizující.

Hledání cesty

Období nemoci zanechalo stopy nejen na vás, ale také na vaší rodině a nejbližším okolí. Nemocný bývá často vyřazen ze své původní role v životě, ať již jde o rodinu, nebo o zaměstnání. Pro znovunabytí psychické rovnováhy je ale nutné odhodit status chorého a přijmout jiné, nové postavení. Návrat do starých kolejí ovšem často možný není. Hledání nových je zas spojeno s určitou nejistotou a nepohodlím, což nepřispívá k psychické pohodě. Vyrovnání se s těmito negativními pocity je ale velmi důležité.

Návrat k normálu 

Níže uvedené rady vám mohou pomoci lépe se postavit strachu a dalším stresujícím pocitům. Hlavní je najít to, co funguje ve vašem případě.  

  1. Zůstaňte pozitivně naladěni. Snažte se žít s nadějí a připomínat si všechny dobré stránky života, i když to někdy může být těžké.
  2. Získávejte informace. Zjistěte, co můžete udělat pro své zdraví a co říká statistika o rizicích návratu onemocnění. Jsou nějaké možnosti sledování vývoje a časného zachycení, případně léčby relapsů? Vsaďte na ověřené zdroje.
  3. Přiznejte strach. Naučte se ho ale nechat odejít. Existuje hodně psychoterapeutických metod určených pro práci se strachem. Některé můžete zkusit sami doma, s jinými vám pomůže odborník.
  4. Vyjádřete své pocity. Svěřte se blízké osobě nebo terapeutovi. Strach a nejistota, kterým čelíte, se můžou zdát ochromující. Když je ale vyjádříte slovy, nabydou konkrétnější podobu. Je pak jednodušší jim čelit.
  5. Žijte v přítomnosti. Na to se často v dnešní společnosti zapomíná. Přítomnost je však v životě právě ten jediný moment, který si můžeme užít. Když se soustředíte na to, co je právě okolo vás, nebudete myslet na všechny nejistoty kolem. 
  6. (Znovu)objevte svůj způsob relaxu. Nemoc vám možná znemožnila vykonávání některých činností, které jste měli v oblibě. Pokud vám to zdravotní stav dovolí, je čas se k nim vrátit nebo se poohlédnout po nových.
  7. Dejte životu řád. Jsou věci, které nezměníte. Některé ale ovlivnit můžete. Uspořádejte si život, zvolte zdravější směr. Pomoci může i pravidelný denní režim.

Každý člověk je jiný a pomáhá mu něco jiného. Nezoufejte proto, když to nepůjde hned podle vašich představ. Chce to čas, úsilí a cvik, ale výsledky se dostaví.

(mpr)

https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/be-healthy-after-treatment/life-after-cancer.html

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři