#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zdolá rakovinu plic biologická léčba?

Léčba zhoubných plicních nádorů se až donedávna opírala o tři pilíře, kterými jsou chemoterapie, ozařování a operace. V poslední době pomáhá nemocným s tímto závažným onemocněním také biologická léčba.

Léčba zhoubných plicních nádorů se až donedávna opírala o tři pilíře, kterými jsou chemoterapie, ozařování a operace. V poslední době pomáhá nemocným s tímto závažným onemocněním také biologická léčba.

Zákeřný nepřítel

Termín „rakovina plic“ (odborně bronchogenní karcinom) ve skutečnosti označuje větší množství zhoubných plicních nádorů. A další fakta? 

  • Patří mezi poměrně častá onemocnění – umírá na něj více lidí než na rakovinu prsu, prostaty a tlustého střeva dohromady.
  • Prognóza rakoviny plic je velmi závažná, déle než pěti let se dožije méně než 10 % nemocných.
  • Nepochybná je časová a příčinná souvislost mezi kouřením a vznikem rakoviny – ještě počátkem 20. století byly nádory plic raritou.
  • V České republice zahubí tento zákeřný nepřítel asi 6 000 nemocných ročně.

Léčba na míru 

Onkologové a pneumologové donedávna léčili plicní nádory chirurgicky, radioterapií nebo chemoterapií – často v kombinaci. Chirurgické odstranění nádoru sice má nejlepší výsledky, je však proveditelné jen u malého množství nemocných. U větší části se totiž nádor stačí rozšířit do stadia, kdy již operovat nelze. Podávání cytostatik a ozařování představuje další možnosti, které lze navzájem kombinovat, znamenají však pro pacienta výraznou zátěž. Navíc i při použití všech těchto metod dohromady jsou výsledky léčby v pokročilejší fázi nemoci neuspokojivé. V poslední době však dostali lékaři novou zbraň proti rakovině – biologickou léčbu –, někdy přezdívanou „léčba šitá na míru“.

Účinnější u nekuřáků?

V současnosti se využívá především dvou okruhů léků:

  • První skupina: v té jsou přípravky blokující vazbu růstových faktorů na nádorové buňky. Zajímavé je na nich mimo jiné to, že fungují zřejmě lépe u nekuřáků.
  • Druhá skupina: tyto léky brání růstu cév, které vyživují nádor od momentu, kdy dosáhne velikosti špendlíkové hlavičky. Zablokování růstu cév vede k tomu, že se nádoru nedostane výživy, což způsobí jeho zánik.

Přípravky obou skupin představují pro řadu nemocných naději na další měsíce života s nádorem pod kontrolou. Jejich užití je však spojeno s vysokými finančními náklady, takže jsou dostupné zatím jen některým pacientům vybraných onkologických center.

Skončete s tabákem!

Přestože jsou biologika velmi perspektivní léčiva, která se budou jistě nadále vyvíjet a zdokonalovat, platí zatím i v oblasti plicních nádorů, že nejlepší léčbou je prevence. Ta je v případě rakoviny plic jednoduchá – přestat pokud možno okamžitě kouřit a v případě jakýchkoli podezřelých příznaků (hlavně dlouhotrvající kašel) vyhledat lékaře.

(jav)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři