#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Žena s rakovinou vaječníků by se vždy měla dostat do péče onkogynekologického centra

Ve videorozhovoru s prof. MUDr. Michalem Zikánem, Ph.D., přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Na Bulovce, se dozvíte vše, co byste měly vědět o rakovině vaječníků a v jakém případě byste rozhodně neměly váhat s návštěvou lékaře.

Rakovina vaječníků je označovaná za „tichého zabijáka žen“. Příznaky tohoto onemocnění jsou totiž plíživé a ke stanovení diagnózy vede často trnitá cesta. Při jakých zdravotních obtížích by se tedy měla žena zamyslet nad tím, zda nemůže jít o příznaky této nemoci? „Při jakýchkoli divných pocitech v oblasti břicha nebo pánve. To znamená nadýmání, jakákoli porucha trávení, netolerance nějakého typu stravy, změna kvality stolice, zvětšování objemu břicha, bolesti břicha – vždy by žena měla navštívit svého gynekologa a v rámci vyšetření by měl být proveden i ultrazvuk, a to jak přes břicho, tak přes pochvu," nabádá ve videorozhovoru prof. MUDr. Michal Zikán, Ph.D.

Jako jediná prevence onemocnění rakovinou vaječníků (a onemocnění rakovinou prsu) se nabízí vyšetření genů BRCA (BReast CAncer) neboli BRCA 1 a BRCA 2,  které zvyšují riziko vzniku rakoviny prsu celoživotně až o 87 procent a vzniku rakoviny vaječníků celoživotně až o 60 procent. Proto se všem ženám, v jejichž rodině se nějaká z forem této nemoci vyskytla, doporučuje genetické testování. 

Více se dozvíte ve videorozhovoru:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři