#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Život po odstranění prsu

Odoperování části nebo celého prsu (tzv. ablace) se nejčastěji provádí kvůli nádorovému onemocnění.

Odoperování části nebo celého prsu (tzv. ablace) se nejčastěji provádí kvůli nádorovému onemocnění. Přestože se jedná o nepříjemnou a náročnou operaci, která ženu může poškodit i psychicky, je to z pohledu onkologa nutnost – často se hraje o záchranu života pacientky. Jak se ale s tím vším vyrovnat?

Zásadní rozhodnutí

Jelikož se obvykle jedná o zhoubný útvar, je třeba léčit "co nejradikálněji".

  • Pokud to lze a nádor není rozšířen, pak největší šancí, jak nad nemocí zvítězit, je nechat se operovat.
  • Vlastní rozsah zákroku je u každé ženy jiný. Rozhodnutí se tvoří na základě všech provedených vyšetření a podílí se na něm především onkolog s chirurgem.
  • Pacientka má právo znát názor i jiného lékaře, je ale třeba dlouho neotálet, neboť nádorové onemocnění může v mezidobí pokročit.
  • Při operaci se odstraňuje celý tumor a případně přilehlé lymfatické uzliny – to vše se posílá na histologické a genetické vyšetření.
  • Bezprostředně po operaci je nutný klid, aby se jizva dobře zhojila. Lékař pak určí, kdy žena může začít rehabilitovat.

Následná terapie na míru  

Zda je nutná další léčba, rozhodne lékař i na základě proběhlé operace a jejího histologického nálezu. Někdy se podává tzv. zajišťovací chemoterapie, aby byla jistota, že v těle nezůstaly žádné nádorové buňky. Určité druhy tumorů potřebují ke svému růstu ženské hormony. Tyto nádory lze potlačit hormonální terapií, která je podávána v průběhu několika let. Dále lze při terapii využít i biologickou léčbu a radioterapii. Co je pro ženu po ablaci nejvhodnější, vždy doporučí ošetřující onkolog.

Jak se s tím vyrovnat

Tato nemoc je velkým zásahem do zdraví i psychiky každé ženy. Je proto přirozené, že některé se s ní vyrovnávají lépe a jiné hůře. Mnohdy pomůže návštěva psychologa nebo psychiatra. Je však nesmírně důležité neuzavírat se do sebe a mít možnost s někým si o svých problémech promluvit. V České republice existují sdružení žen, které si celým procesem ablace samy prošly. Dokážou tak snáze poradit, jak vše co nejlépe zvládnout.

Rekonstrukce prsu

Pokud je žena po ablaci delší dobu, zdravotně v dobrém stavu a po proběhlé onkologické léčbě již jen sledována, lze provést rekonstrukční operaci prsu. Tento zákrok je pro mnohé důležitý po psychické stránce a je hrazen pojišťovnami. 

(jakr)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři