#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Život po ukončení onkologické léčby

Uslyšet od lékaře zprávu, že ve vašem případě byla onkologická léčba úspěšná, přinese snad každému pacientovi obrovský pocit úlevy. Ovšem život se hned nevrátí do starých kolejí. Na co se tedy připravit?

Nové pocity

Zatímco v průběhu léčby jste často chodili k lékaři, teď paradoxně můžete mít pocit nejistoty a opuštěnosti. Také vaše role v rodině se může změnit – řadu úkolů za vás pravděpodobně někdo převzal a teď má obavy vám je vrátit. Můžete s některými věcmi nesouhlasit, ale zároveň pociťujete, že byste si neměli pořád stěžovat. Někteří ve snaze o racionalitu během léčby potlačí své emoce, které je teď mohou úplně zaplavit – smutek, hněv, strach nebo pocit, že si vaše duše i tělo nutně potřebují pořádně odpočinout. Rozhodně se neviňte ze své nemoci, neobjevila se proto, že jste něco udělali nebo neudělali. Taky nečekejte, že se všechno rychle vrátí do časů před vaší nemocí. Stejně jako bylo potřeba se přizpůsobit životu s rakovinou, vy i vaše okolí budete potřebovat nějaký čas, abyste si zvykli na život po rakovině. Pro vás a vaše blízké jsou důležitá tato pravidla:

  • Sdělte svému okolí, co jste schopní vykonávat a co je teď nad vaše síly.
  • Buďte trpěliví a dopřejte si čas.
  • Mluvte přímo a otevřeně.
  • Dovolte nejbližším, aby byli informovaní o vaší nemoci a zapojeni do vaší rekonvalescence.
  • Snažte se s rodinou trávit více času.

Všechno není růžové

Během léčby jste jistě slyšeli, že je prospěšné mít pozitivní přístup. V podstatě to platí i po léčbě, ale nenechte se tlačit do nepřirozeného optimismu – je normální být někdy smutný, naštvaný, ve stresu nebo plný obav.

Pravděpodobně teď také věnujete více pozornosti každé bolesti a nepříjemnému pocitu, které vyvolávají otázky: „Vrátí se rakovina? Kdy? Poznám to včas?“ Když vás tyto obavy přepadnou, buďte co nejblíž svému partnerovi či jiné blízké osobě a sdílejte s ním i jednoduchá rozhodnutí – nesnažte se na to být sami. Postupem času tyto vtíravé myšlenky většinou slábnou, pomoci vám mohou i tyto tipy:

  • Přijměte, že nemáte kontrolu nad návratem rakoviny, ale buďte informovaní o tom, co můžete udělat pro své zdraví, a opravdu se do toho pusťte.
  • Je normální, že vás úzkostné myšlenky napadají, ale naučte se jich zbavovat, aby s vámi dlouho nezůstávaly.
  • Přemýšlet a mluvit o svých pocitech může být nepříjemné, ale sdílejte je s někým blízkým; možná budete překvapeni, jak moc vám to nakonec pomůže.
  • Snažte se zaměřit na přítomnost a příliš nepřemýšlet o nejisté budoucnosti nebo bolestivé minulosti.
  • Naučte se účinně odpočívat.
  • Buďte tak aktivní, jak to jen jde.
  • Taky pomůže mít pod kontrolou tu část vašeho života, u které to jde – zejména denní režim, změny v životosprávě nebo práci. Vytvořte si svůj řád.

Mnoho lidí má obavy, že stres hrál významnou roli ve vzniku jejich onemocnění, a bojí se proto plného návratu do života, zejména pracovního. Vliv stresu na kancerogenezi (nádorové bujení) dosud výzkumy nepotvrdily, nicméně se ví, že vede k jiným onemocněním. Proto věnujte čas tomu, abyste se se stresem naučili úspěšně bojovat. Budete se cítit lépe.

Návrat do práce

Většina pacientů se po léčbě vrací do svého zaměstnání. Pokud hledáte novou práci, zvažte své fyzické možnosti a schopnosti a nepodceňujte se. Stejně tak při návratu do původního zaměstnání neváhejte promluvit s nadřízeným o možnostech změny či úpravy vašeho pracovního režimu, pokud je to potřeba. Lékař může napsat vašemu zaměstnavateli vysvětlující zprávu, jak vámi prodělaná rakovina může ovlivnit vaši práci. Na druhou stranu nemáte žádnou povinnost o své nemoci mluvit, pokud by neměla přímý dopad na vaše současné nebo nové zaměstnání (např. práce v určitém rizikovém prostředí). Pokud máte nepříjemný pocit mezi kolegy nebo vás ranila nějaká poznámka, myslete na to, že většina lidí pouze neví, co správně říct nebo jsou z vaší nemoci nervózní. Tedy nechtějí vám ublížit. Níže uvádíme několik rad, jak lépe zvládnout návrat do zaměstnání: 

  • Přijměte nabízenou pomoc.
  • Problémy spojené se svým současným zdravotním stavem, které ovlivňují vaši práci, si nenechávejte pro sebe.
  • Zůstaňte s kolegy v kontaktu během léčby.
  • Promyslete si, co a jak kolegům v souvislosti se svou nemocí řeknete, a nenechte se tlačit do něčeho, co je vám nepříjemné.

(mir)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři