Častá konzumace některých uzenin zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře

Máte rádi uzeniny? Pak buďte obezřetní. Tyto výrobky nikdy nepatřily mezi ty, které by lékaři a dietologové doporučovali, a nyní odborníci varují ještě více. Konzumace velkého množství červeného masa upraveného do formy uzenin totiž zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře.

 Častá konzumace některých uzenin zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře

Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!

Máte rádi uzeniny? Pak buďte obezřetní. Tyto výrobky nikdy nepatřily mezi ty, které by lékaři a dietologové doporučovali, a nyní odborníci varují ještě více. Konzumace velkého množství červeného masa upraveného do formy uzenin totiž zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře. Uzeniny často obsahují dusíkaté konzervační látky – dusitany a dusičnany. Vědci se domnívají, že pokud jsou uzeniny konzumovány pravidelně a ve větším množství, mohou tyto konzervační látky vylučované močí poškozovat buňky vystýlající močový měchýř a podněcovat je k rakovinovému bujení.

Řekni mi, co jíš

Tým vědců z amerického Národního institutu pro výzkum rakoviny sledoval více než sedm let přes 300 tisíc mužů a žen ve věku 50 až 71 let. Vědci se zajímali podrobně o jejich stravovací návyky, a především zjišťovali vztah mezi konzumací uzenin a rakovinou močového měchýře. Během studie se ve sledovaném vzorku vyskytlo 854 případů rakoviny močového měchýře, z toho 720 u mužů a 134 u žen.

Na počátku studie museli všichni účastníci vyplnit podrobný dotazník mapující jejich způsob stravování a životní styl, ale také etnický původ, vztah ke kouření nebo úroveň vzdělání. V průběhu studie pak byl u všech účastníků pravidelně zjišťován příjem dusitanů a dusičnanů – konzervačních látek používaných v uzeninách, které jsou nejvíce podezřelé z podněcování rakovinového bujení. Nakonec výzkumníci určili také obsah těchto látek v uzeninách, které jsou nejčastěji konzumovány v USA.

Slanina neškodí, salámy ano?

Vědci zjistili jasný vztah mezi konzumací některých uzenin (salámů) vyrobených z červeného masa (např. vepřového) a výskytem rakoviny močového měchýře. Dále zjistili, že riziko vzniku rakoviny močového měchýře se zvyšuje spolu s celkovým příjmem dusitanů, ale nikoli dusičnanů. Také se nepodařilo prokázat vztah mezi rakovinou močového měchýře a konzumací slaniny, hamburgerů, steaků nebo uzenin z bílého (drůbežího) masa.

(vek)

Zdroj:
www.webmd.com

Hodnocení článku Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 0

Čtěte dále
Předcházet a včas nacházet – buďte před rakovinou o krok napřed!

Předcházet a včas nacházet – buďte před rakovinou o krok napřed!

Rakovina je strašákem dnešní doby. V průběhu života se s ní setká každý třetí obyvatel Česka. Chcete-li se střetnutí...

Vývod tlustého střeva: Konec světa se rozhodně nekoná!

Vývod tlustého střeva: Konec světa se rozhodně nekoná!

Stomii neboli umělému vývodu se někteří pacienti po operaci střev nevyhnou. I když je to často pro mnoho lidí...

Biologická léčba jako naděje pro pacienty s rakovinou ledvin?

Biologická léčba jako naděje pro pacienty s rakovinou ledvin?

Biologická léčba. Sousloví, které je v poslední době skloňováno nejen v souvislosti s různými záněty, ale i s nádory....

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.