Častá konzumace některých uzenin zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře

Máte rádi uzeniny? Pak buďte obezřetní. Tyto výrobky nikdy nepatřily mezi ty, které by lékaři a dietologové doporučovali, a nyní odborníci varují ještě více. Konzumace velkého množství červeného masa upraveného do formy uzenin totiž zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře.

 Častá konzumace některých uzenin zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře

Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!

Máte rádi uzeniny? Pak buďte obezřetní. Tyto výrobky nikdy nepatřily mezi ty, které by lékaři a dietologové doporučovali, a nyní odborníci varují ještě více. Konzumace velkého množství červeného masa upraveného do formy uzenin totiž zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře. Uzeniny často obsahují dusíkaté konzervační látky – dusitany a dusičnany. Vědci se domnívají, že pokud jsou uzeniny konzumovány pravidelně a ve větším množství, mohou tyto konzervační látky vylučované močí poškozovat buňky vystýlající močový měchýř a podněcovat je k rakovinovému bujení.

Řekni mi, co jíš

Tým vědců z amerického Národního institutu pro výzkum rakoviny sledoval více než sedm let přes 300 tisíc mužů a žen ve věku 50 až 71 let. Vědci se zajímali podrobně o jejich stravovací návyky, a především zjišťovali vztah mezi konzumací uzenin a rakovinou močového měchýře. Během studie se ve sledovaném vzorku vyskytlo 854 případů rakoviny močového měchýře, z toho 720 u mužů a 134 u žen.

Na počátku studie museli všichni účastníci vyplnit podrobný dotazník mapující jejich způsob stravování a životní styl, ale také etnický původ, vztah ke kouření nebo úroveň vzdělání. V průběhu studie pak byl u všech účastníků pravidelně zjišťován příjem dusitanů a dusičnanů – konzervačních látek používaných v uzeninách, které jsou nejvíce podezřelé z podněcování rakovinového bujení. Nakonec výzkumníci určili také obsah těchto látek v uzeninách, které jsou nejčastěji konzumovány v USA.

Slanina neškodí, salámy ano?

Vědci zjistili jasný vztah mezi konzumací některých uzenin (salámů) vyrobených z červeného masa (např. vepřového) a výskytem rakoviny močového měchýře. Dále zjistili, že riziko vzniku rakoviny močového měchýře se zvyšuje spolu s celkovým příjmem dusitanů, ale nikoli dusičnanů. Také se nepodařilo prokázat vztah mezi rakovinou močového měchýře a konzumací slaniny, hamburgerů, steaků nebo uzenin z bílého (drůbežího) masa.

(vek)

Zdroj:
www.webmd.com

Hodnocení článku Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 0

Čtěte dále
Kojení chrání před rakovinou prsu

Kojení chrání před rakovinou prsu

Kojení je jedním z důležitých faktorů, které mohou ženy ochránit před rakovinou prsu. Lékařům sice není přesně jasné, proč...

Kojení jako ochrana před návratem rakoviny prsu

Kojení jako ochrana před návratem rakoviny prsu

Fakt, že kojení snižuje riziko vzniku rakoviny prsu, je poměrně dobře známý. Vědci ale nyní zjistili, že funguje jako...

Chemoterapie: ženě pomůže, dítěti neublíží

Chemoterapie: ženě pomůže, dítěti neublíží

Léčba rakoviny prsu v těhotenství je velmi složitou záležitostí. Musí být totiž účinná pro ženu, zároveň ale i velmi...

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.