#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biopsie – hodina pravdy nejen u bulek v prsu

Je to zhoubný nádor, nebo není? Rozhodnout může jen jediný typ vyšetření – biopsie. Jak se provádí a co všechno se dá z výsledků vyčíst?

Biopsie znamená odběr kousku tkáně, který lékaři potřebují detailně prozkoumat. V případě podezření na rakovinu prsu je to nejčastěji bulka, o jejíž struktuře se chtějí přesvědčit.

Samozřejmě určitou představu o zhoubnosti nebo nezhoubnosti podezřelého útvaru mají lékaři už před biopsií. Ale na představu a domněnky spoléhat nemohou. Musejí mít jistotu. A tu jim poskytne teprve odběr kousku tkáně z problematického místa a následné vyšetření pod mikroskopem.

Odběr tkáně se nejčastěji provádí některou z těchto metod:

  • Nasátí tenkou jehlou (injekční). Používá se především u útvarů, které obsahují tekutinu. Ta se odsaje a k vyšetření se získá droboučký kousek tkáně.
  • Odběr válečku tkáně speciální, širší bioptickou jehlou; provádí se v místním znecitlivění.
  • Chirurgické vynětí ložiska.

O volbě metody rozhoduje charakter, velikost a umístění útvaru.

80 % nálezů je negativních

Odebraný kousek tkáně potom putuje na histopatologické vyšetření, tedy pod mikroskop. Jaké mohou být výsledky?

  1. Rakovinné buňky nebyly nalezeny. Tento verdikt zazní u 80 % biopsií. I když je nález negativní, může vás lékař požádat, abyste k němu chodila na pravidelné kontrolní prohlídky. Nebraňte se, jde o vaše bezpečí.
  2. Rakovinné buňky byly nalezeny. V tomto případě očekávejte sérii dalších vyšetření, která nález upřesní a doplní o další důležité údaje.
  3. Pokud byla biopsie provedena chirurgicky, zásadní informací je také to, jestli byl útvar odstraněn celý. Každé podezřelé ložisko se odstraňuje včetně jakéhosi „bezpečnostního lemu“, který je v ideálním případě složen ze zdravé tkáně:
    • Negativní okraj znamená, že je nádor odstraněn celý, v bezpečnostním lemu jsou jen zdravé buňky a neexistují náznaky, že by se bujení šířilo mimo odstraněnou oblast.
    • Pozitivní okraj znamená, že jsou rakovinné buňky přítomny v bezprostřední blízkosti řezu. To znamená značnou pravděpodobnost, že útvar nebyl odstraněn celý a šíří se mimo oblast svého prvotního ložiska.
    • Výsledek může být i někde mezi. Jestliže je okraj zdravý, ale tenký (méně než 3 milimetry), nelze s takovou jistotou říci, že je vše v pořádku, i když je to možné.

Ať budou vaše výsledky jakékoli, nepropadejte panice. O zdraví se někdy musí bojovat, ale vždy to stojí za to.

(pez)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři