#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Boom očkování: i proti rakovině ledvin?

Očkování proti nejrůznějším infekcím je dnes stále populárnější, ovšem největším a také nejslibnějším hitem poslední doby je očkování proti rakovině. Nejlákavější je v současné době očkování proti rakovině tlustého střeva, ledvin a prostaty.

Očkování proti nejrůznějším infekcím je dnes stále populárnější, ovšem největším a také nejslibnějším hitem poslední doby je očkování proti rakovině. Zatímco očkování proti rakovině děložního čípku se již stalo skutečností, na obzoru se objevily další možnosti. Jednou z těch nejlákavějších je očkování proti rakovině tlustého střeva, ledvin a prostaty.

Vakcína pomůže tělu, aby si pomohlo samo

Na konci minulého roku byla na odborné konferenci v Ženevě představena nová vakcína, která se nyní nachází ve stadiu klinického testování. Prozatímní výsledky vypadají slibně: již několikrát bylo potvrzeno, že pacienti s rakovinou, kterým byla podávána vakcína, přežívali déle. Během studií se také zatím neobjevily žádné závažné nežádoucí účinky.

Vakcína je vytvořena z modifikovaného neškodného viru, který funguje jako transportér pro gen kódující molekulu, jaká se běžně vyskytuje na povrchu mnoha zhoubných nádorů. Tato molekula má za úkol spustit imunitní odpověď organismu proti danému nádoru.

Vakcína se podává jen nemocným

Hlavní rozdíl mezi testovanou „protirakovinnou“ vakcínou a ostatními běžnými očkovacími látkami je ten, že tato vakcína se nepodává preventivně, ale pouze lidem, kteří již rakovinou onemocněli. Je pravděpodobné, že by vakcína nejlépe účinkovala u pacientů s časnými stadii zhoubného nádoru, z etických důvodů je však nutné její účinky nejprve vyzkoušet u lidí s těžkými a prakticky nevyléčitelnými formami rakoviny.

Klinických studií s novou vakcínou se dosud zúčastnilo 180 pacientů s nádory tlustého střeva, ledvin a prostaty. Autoři studií uvádějí, že při podávání vakcíny došlo ke snížení pravděpodobnosti úmrtí u pacientů až o 17 %. Tento pozitivní efekt byl nejsilnější u pacientů s nádorem tlustého střeva.

Budeme léčit rakovinu očkováním?

Někteří odborníci se staví k vakcínám proti rakovině skepticky a říkají, že navzdory několika slibným kandidátům ještě nebyl na trh uveden žádný přípravek, pomineme-li vakcínu proti rakovině děložního čípku. Přesto můžeme očekávat, že spolu s tím, jak se spektrum zkoušených vakcín rozšiřuje a zdokonalují se techniky jejich vývoje i aplikace, očkování jako léčebné metody některých běžných nádorů se v dohledné době dočkáme.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři