#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chci zpět svoje prsa!

Součástí léčby rakoviny prsu může být jeho operativní odnětí. To se v některých závažných případech provádí i preventivně. Odstranění prsu je vždy velkým zásahem do života ženy – ta si často může připadat méně atraktivní a neúplná. Jaká řešení tohoto problému nabízí moderní medicína?

Prsa „na chvíli“

Částečným řešením, kterého některé pacientky po odstranění prsu využívají, jsou takzvané epitézy. Jde o odložitelné pomůcky, které se vkládají do podprsenky a tvarem i velikostí napodobují prs. Jsou však nápomocné pouze v okamžiku, kdy je žena oblečená. Nemusí tak vyhovovat vždy a každému. Trvalým řešením, jak dekoltu po zákroku navrátit původní vzhled, je paradoxně také operace – takzvaná prsní rekonstrukce.

Skoro jako vlastní 

Prsní neboli mammární rekonstrukce umožňuje ženám lepší vnímání vlastního těla, i pokud jsou zcela nahé. V ideálním případě je výsledkem operace esteticky přijatelný prs, který žena postupem času přijme za svůj. Je však třeba si uvědomit, že na kůži mohou zůstat více či méně výrazné jizvy. Prs také bývá méně citlivý oproti původnímu a pochopitelně není možné jím kojit.

Více kroků, více možností

Rekonstrukce prsu se provádí v několika krocích, které obvykle není možné uskutečnit najednou.

  1. Nejprve se vytvaruje prs (prsní val).
  2. Poté se rekonstruuje prsní dvorec a bradavka.
  3. Případné další operace směřují k dosažení symetrie obou ňader.

K vytvarování prsu je možné využít prsní implantát nebo jakýsi lalok z vlastní tkáně. V některých případech se provádí kombinace obojího. Implantáty mohou obsahovat silikon nebo fyziologický roztok. Jako lalok bývá nejčastěji využívána kůže a podkoží z dolní části břicha nebo zad.

Pokud o rekonstrukci prsu po jeho operativním odnětí přemýšlíte, obraťte se na svého lékaře. Ten s vámi probere vhodný postup, možná rizika i prospěch vybrané metody.

(veri)

Zdroj:

  • Rekonstrukce prsu při léčbě nádorových onemocnění. Informační materiál Masarykova onkologického ústavu.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři