#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chodíte na chemoterapii? Dávejte pozor, co jíte

Pokud podstupujete chemoterapii, měli byste se snažit zachovat si i během léčby maximum ze své kondice a fyzických sil. V tom vám může mimo jiné pomoci také vhodně sestavený jídelníček.

Pokud podstupujete chemoterapii, měli byste se snažit zachovat si i během léčby maximum ze své kondice a fyzických sil. V tom vám může mimo jiné pomoci také vhodně sestavený jídelníček.

Snažte se jíst s chutí

Chemoterapie může hodně ovlivnit vaši chuť, některá jídla vám mohou začít chutnat nepříjemně nebo v nich budete cítit kovovou pachuť. Mezi potraviny, jejichž chuť se vlivem chemoterapie nejčastěji změní k horšímu, patří voda a maso. Pokud je pro vás vlivem toho obtížné pít obyčejnou vodu, vyzkoušejte nejrůznější ochucené minerálky nebo obyčejnou vodu ochuťte citrónovou šťávou. Jestliže vám přestane chutnat maso, nezapomeňte doplňovat bílkoviny z jiných zdrojů, jako jsou vejce, luštěniny nebo ryby.

Mezi potraviny, které naopak ani během chemoterapie obvykle neztrácí svou chuť, patří například cereálie, pečivo nebo oříšky. Vyzkoušejte také jogurty a různé druhy polévek.

Vyhněte se zácpě

U některých lidí může chemoterapie způsobovat průjem, u jiných ale naopak zácpu. V boji proti ní vám pomůže dostatečný příjem tekutin, potrava s vysokým obsahem vlákniny (syrová zelenina a ovoce, ovesné vločky a celozrnné pečivo) a také přiměřený tělesný pohyb.

Bojujte s průjmem

Pokud vás trápí naopak průjem, vyhýbejte se smaženým a mastným jídlům, kofeinu, slazeným nápojům a ovocným džusům, listové zelenině a sladkým alkoholickým nápojům. Dobře snášené naopak bývají ovesné vločky, ovoce bez slupek a brambory.

Udržujte si zdravou váhu

Přestože nemocné rakovinou si obvykle spojujeme spíše s pohublostí, někteří lidé mají během chemoterapie sklon přibývat na váze. Ani jeden z extrémů není dobrý a udržovat si v průběhu léčby stabilní zdravou váhu je důležité.

Své zkušenosti si zapisujte

Zaznamenejte si, co jste každý den jedli a pili a zároveň případné příznaky a problémy. To vám pomůže určit, jaké jídlo vám způsobuje například nevolnost, zácpu nebo průjem. Jídelníček pak dále upravujte podle získaných zkušeností.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři