#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co potřebujete vědět o nádorech ledvin III. – vedlejší účinky léčby

Protože protinádorová léčba musí být velmi agresivní k nádorovým buňkám, často bohužel poškozuje i zdravé buňky a tkáně. Tyto nežádoucí účinky jsou u každého pacienta jiné a nelze dopředu odhadnout, jak bude konkrétní pacient svoji léčbu snášet.

Protože protinádorová léčba musí být velmi agresivní k nádorovým buňkám, často bohužel poškozuje i zdravé buňky a tkáně. Tyto nežádoucí účinky jsou u každého pacienta jiné a nelze dopředu odhadnout, jak bude konkrétní pacient svoji léčbu snášet. Základní typy nežádoucích účinků však bývají zhruba podobné a je dobré být na ně dopředu připraven a nenechat se jimi zbytečně zaskočit.

Vedlejší účinky operace (odstranění ledviny nebo její části)

Vedlejší účinky odstranění ledviny jsou podobné jako u všech závažnějších operací, naštěstí však nemají dlouhodobý charakter. Nějakou dobu po operaci se pacienti cítí slabí a unavení a také mohou mít problémy se správným dýcháním. Proto je dobré věnovat dostatečnou pozornost rehabilitaci a pod dohledem odborníka provádět správný nácvik dýchání před operací i po ní.

Vedlejší účinky operace se mohou lišit podle toho, zda byl výkon proveden laparoskopicky, nebo takzvanou klasickou technikou. Po laparoskopickém odstranění ledviny jsou obvykle menší bolesti, péče o operační ránu je snazší, doba strávená v nemocnici kratší a pacient se může dříve vrátit do běžného života. Laparoskopický výkon však není možné provést u všech pacientů.

Vedlejší účinky ozařování (radiační terapie)

Také radioterapie znamená pro organismus velkou zátěž, proto se pacienti cítí v průběhu ozařování unavení a nevýkonní. Ozařování může způsobovat také nevolnost a zvracení, průjmy a potíže s vyprazdňováním. Protože radioterapie může tlumit tvorbu bílých krvinek, jsou pacienti léčení ozařováním také více ohroženi infekcemi.

Vedlejší účinky biologické léčby

V průběhu biologické léčby se mohou objevit horečky, bolesti svalů, nechutenství a průjem. Více se tvoří také modřiny nebo otoky.

Vedlejší účinky chemoterapie

Chemoterapie působí negativně především na zhoubné nádorové buňky, částečně však poškozuje i zdravé buňky v organismu. Nejvíce jsou poškozovány ty buňky, které se stejně jako buňky rakovinové rychle dělí a rostou. To znamená například buňky vlasových váčků nebo střevní sliznice. Proto v průběhu chemoterapie vypadávají vlasy (které však po jejím skončení opět dorostou) a poškozením trpí také buňky trávicího ústrojí. Jedním z hlavních nežádoucích účinků chemoterapie bývá nechutenství a zvracení.

(vek)

Zdroj:

  • Masarykův onkologický ústav

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři