#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čtení z ruky možná pomůže diagnostikovat nádorové onemocnění

O výkladu osudu pomocí karet slyšel asi každý. Bohatství, spokojenost, velká rodina, ... To vše si lidé nechávají předpovídat. Ale co takhle případný vznik rakoviny vyčtený z ruky? I to je možné.

O výkladu osudu pomocí karet slyšel asi každý. Bohatství, spokojenost, velká rodina, ... To vše si lidé nechávají předpovídat. Ale co takhle případný vznik rakoviny vyčtený z ruky? I to je možné. Tvrdí to alespoň článek publikovaný v časopise Journal of the Royal Society of Medicine.

Dlaň jako ze dřeva

Autoři výše zmíněné studie ukazují, jak ztlustění dlaně může být v některých případech spojeno s nádorovým onemocněním, především s tumorem vaječníků. Pacienti totiž mohou mít tzv. palmární (dlaňovou) fasciitidu nebo fibrózu. Při té se na dlani nachází zhrubění a ztluštění tkání. Někdy může dokonce jít až o ztvrdnutí připomínající dřevěný povrch.

Tato fibróza se někdy vyskytuje také s takzvanou polyartritidou, což je zánětlivé postižení více kloubů v těle. Zjistilo se, že právě tato kombinace palmární fibrózy a polyartritidy (PFPAS – palmar fasciitis and polyarthritis) se poměrně často sdružuje s nádorem vaječníků.

Nádor vaječníků dlouho není vidět

Nádorové onemocnění vaječníků je u žen zodpovědné za přibližně 5 % úmrtí spojených s nádory. Potíž je v tom, že toto onemocnění je jen velmi obtížně diagnostikovatelné v počátečních – ještě dobře léčitelných – stadiích. Je to především kvůli uložení vaječníků v hůře vyšetřitelné malé pánvi a kvůli faktu, že v počátečních stadiích nemoci je žena prakticky zcela bez obtíží. Syndrom palmární fibrózy a polyartritidy, i když celkem vzácný, by tak mohl přispět k časné diagnostice tohoto zhoubného onemocnění.

Lékaři z kliniky Mayo z americké Floridy popisují případ 4 pacientek s fasciitidou a polyartritidou, u kterých bylo později pomocí magnetické rezonance odhaleno nádorové onemocnění vaječníků. A u kterých pak po úspěšné léčbě nádoru došlo ke zmírnění zánětlivých projevů na kloubech a v dlaních.

Zevrubné gynekologické vyšetření

Při znalosti této souvislosti mezi nádorovým onemocněním vaječníků a nálezem na dlaních a kloubech lékaři z floridské nemocnice doporučují jedno: aby všechny pacientky, u nichž se vyskytne jinak nevysvětlitelná bolest dlaní, záněty dlaňových šlach, fibróza či náhle vzniklá obtížná pohyblivost prstů, podstoupily pečlivé gynekologické vyšetření k vyloučení nádorového postižení vaječníků.

(sva)

Zdroj:

  • Martorell E. A. Palmar fasciitis and arthritis syndrome associated with metastatic ovarian carcinoma: a report of four cases. Department of Internal Medicine, Mayo Clinic. Journal of the Royal Society of Medicine.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři