#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diabetikům hrozí rakovina nejen močového měchýře

Je diabetes II. typu rizikový pro vznik nádoru močového měchýře, žlučového stromu a slinivky? Existují jen minimální zdroje dat o vztahu mezi diabetem a těmito nádory. Různé menší studie ale v roce 2009 prokázaly pouze vztah mezi cukrovkou a zvýšeným rizikem rakoviny slinivky.

Je diabetes II. typu rizikový pro vznik nádoru močového měchýře, žlučového stromu a slinivky? Existují jen minimální zdroje dat o vztahu mezi diabetem a těmito nádory. Různé menší studie ale v roce 2009 prokázaly pouze vztah mezi cukrovkou a zvýšeným rizikem rakoviny slinivky břišní.

V listopadovém čísle časopisu World Journal of Gastroenterology vyšel článek zabývající se právě tímto tématem. Výzkumný tým vedený Dr. Jamalem v nemocnici Veterans Affairs Medical Center v Long Beach v Kalifornii, USA, retrospektivně zkoumal pacienty s cukrovkou druhého typu a srovnával je se zdravými kontrolami.

Močový měchýř v nebezpečí

Cílem bylo sledování novotvarů močového měchýře, žlučového stromu a slinivky břišní. Hledání v databázi nemocnice přineslo přes milion (přesně 1 172 496) záznamů. V průměrném věku nebyl mezi oběma skupinami (cukrovkáři a zdravé kontroly) rozdíl. Rakovina močového měchýře se však mezi diabetiky vyskytovala třikrát častěji a dva ostatní typy novotvarů dvakrát častěji.

Rizikoví cukrovkáři

Je to vůbec poprvé, co studie poskytla spolehlivá data velkého množství pacientů a dala tak solidní podklad pro zkoumání vztahu mezi cukrovkou II. typu a některými typy rakovinného bujení. Tato studie pomohla stanovit další výzkumné cíle vedoucí k účinné prevenci a screeningovým strategiím u cukrovkářů II. typu.

Zdroj:

  • Jamal M. M., Yoon E. J., Vega K. J., Hashemzadeh, Chang K. J.: Diabetes mellitus as a risk factor for gastrointestinal cancer among American veterans. World J Gastroenterol 2009; 15 (42): 5274–5278;http://http://www.wjgnet.com/1007-9327/15/5274.asp

(shmt)

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři