#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Gynekologický nádor – poznejte je všechny

Rakovina gynekologické oblasti zahrnuje několik různých onemocnění – záleží, který ze ženských orgánů je postižen. Tato onemocnění se liší svými projevy, metodami léčby i prognózou.

Rakovina gynekologické oblasti zahrnuje několik různých onemocnění – záleží, který ze ženských orgánů je postižen. Tato onemocnění se liší svými projevy, metodami léčby i prognózou. U jednotlivých onemocnění jsou známé rizikové faktory, a pokud víte, že některé z nich máte, váš gynekolog by vás měl vyšetřovat o to pečlivěji.

1. Rakovina vaječníků

Rakovina vaječníků je jedna z nejhorších v této oblasti. Často je diagnostikována až v pokročilém stadiu, protože v břiše může nádor dlouho růst, aniž by způsoboval pacientce jakékoliv obtíže.

Příznaky – v počátečních stádiích většinou žádné, u pokročilých stadií zvýšená únava, pocit tlaku nebo plnosti v pánvi, zvětšení břicha nebo problémy se střevy (nadýmání, zácpa nebo průjem).

Rizikové faktory – vyšší věk (především kolem menopauzy), výskyt onemocnění v rodině, bezdětnost a zřejmě též dlouhodobé užívání estrogenové substituční léčby ke zmírnění projevů menopauzy.

2. Rakovina dělohy

Rakovina dělohy vychází z endometria – buněk, které jsou na povrchu dělohy. Většinou postihuje ženy po menopauze.

Příznaky – neobvyklé krvácení z pochvy, krvácení po menopauze, obtíže nebo bolesti při močení, bolesti při pohlavním styku nebo pánevní bolesti.

Rizikové faktory - nadbytek estrogenu – obezita (tuková tkáň produkuje estrogen), estrogenová substituční léčba, léčba rakoviny prsu tamoxifenem, časný nástup menstruace v dětství a pozdní menopauza, bezdětnost.

3. Rakovina děložního čípku

Nádorově jsou změněné buňky děložního čípku – vyústění dělohy do pochvy.

Příznaky – krvácení po pohlavním styku, krvácení mimo menstruaci, vaginální výtok.

Rizikové faktory – infekce HPV (lidský papilomavirus) – velmi častá infekce, která se přenáší pohlavním stykem, kouření.

4. Rakovina vulvy

Rakovina vulvy patří mezi vzácnější. Postižené jsou zevní pohlavní orgány – stydké pysky a poševní vchod. Nádor roste pomalu a objevuje se hlavně u starších žen.

Příznaky – svědění, bolest, krvácení, pálení nebo výtok.

Rizikové faktory – vyšší věk, infekce HPV, kouření.

5. Rakovina pochvy

Nádor pochvy je vzácné onemocnění postihující převážně starší ženy.

Příznaky – v časných stadiích bývá bez příznaků, později se objevují bolesti, výtok a krvácení.

Rizikové faktory – infekce HPV.

Všechna nádorová onemocnění jsou častější v některých rodinách, proto je vhodné znát svou rodinnou zátěž. Zdravý životní styl včetně racionálního stravování a cvičení obecně snižuje riziko rakoviny. V neposlední řadě je velmi důležité chodit na pravidelné gynekologické prohlídky, kde je možné včas objevit nádor, který je ještě dobře léčitelný.

Příznaky, se kterými se co nejdříve vydejte k lékaři:

  • neobvyklé krvácení nebo výtok z rodidel,
  • bolák nebo vřed, který se nehojí,
  • bolest nebo tlak v pánvi,
  • déletrvající změny ve vyprazdňování moči i stolice,
  • časté zažívací obtíže nebo nadýmání,
  • bulka nebo jiný neobvyklý nález kdekoliv v těle.

(vesa)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři