#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hormonální antikoncepce: opravdu hrozí rakovina?

Jako u všech léků, také u hormonální antikoncepce sledují odborníci nejen její účinnost v požadované indikaci, ale samozřejmě i vedlejší účinky. Jedním z těch nejdiskutovanějších je její vliv na prsní tkáň.

Jako u všech léků, také u hormonální antikoncepce sledují odborníci nejen její účinnost v požadované indikaci, ale samozřejmě i vedlejší účinky. Jedním z těch nejdiskutovanějších je její vliv na prsní tkáň. Ta totiž díky přítomnosti speciálních receptorů na povrchu buněk v prsu dokáže na „antikoncepční hormony“ reagovat také. Ale vždy „dobře“?

Protože existují nádory prsu citlivé (reagující) na tyto hormony, sleduje se, zda užívání hormonální antikoncepce (HAK) nezvyšuje riziko rakovinného bujení. Při nálezu takového nádoru nebo jen při podezření na něj je užívání HAK samozřejmě zcela zapovězeno. Je to čistě jen prevence, nebo se opravdu máme při užívání hormonální antikoncepce obávat zvýšeného rizika vzniku rakoviny prsu?

Jedno riziko se s HAK snižuje, jiné zvyšuje

Statistická čísla získaná z dosud provedených epidemiologických studií (neboli vědecky řízeného sledování účinků u žen užívajících HAK) hovoří o lehce zvýšeném riziku vzniku rakoviny prsu. Výsledky studií ukazují, že toto riziko po vysazení antikoncepce klesá a deset let po skončení užívání se sníží na hladinu před započetím užívání. Naproti tomu se zjistilo, že po 40. roce věku toto riziko při užívání HAK naopak významně stoupá. Proto se u žen starších čtyřiceti let HAK nedoporučuje. Vědecké studie však zároveň ukazují, že při užívání HAK významně klesá riziko vzniku rakoviny děložní sliznice a vaječníků.

Falešné, nebo opravdové riziko rakoviny?

Vědci upozorňují, že strohá čísla nedokážou jasně odlišit, zda je zvýšené riziko rakoviny prsu skutečně zrcadlem zvýšeného výskytu rakoviny prsu v souvislosti s užíváním HAK. Nebo zda není jen „falešně vyšší“, protože sledované ženy jsou více vyšetřovány a častěji provádějí i samovyšetření prsu. Díky tomu se totiž na rakovinu prsu přijde častěji a dříve, než kdyby sledované nebyly. Navíc se ukazuje, že pokud se karcinom prsu zjistí u žen užívajících HAK, bývá to často v ranějším stadiu než u žen, které HAK nikdy neužívaly.

Nezapomínejte na samovyšetření prsů

Při užívání HAK se možný vznik rakoviny prsu zohledňuje. Zároveň je ale prokázané snížené riziko vzniku rakoviny děložní sliznice a vaječníků pří užívání HAK. Přínos antikoncepce je proto ve výsledku daleko větší než nebezpečí vzniku rakoviny prsu.

Vhodnou metodou, jak případný nádor odhalit včas, je také samovyšetření prsu. To by neměla zanedbávat žádná žena bez ohledu na (ne)užívání hormonální antikoncepce.

(zak)

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři