#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hormonální antikoncepce: souvislost s rizikem vzniku rakoviny prsu existuje!

Bezpečná a efektivní antikoncepce je společným přáním mnoha žen z celého světa. Splnit ho se však vědcům stále tak úplně nedaří. Zvýšené riziko karcinomu prsu při užívání těchto pilulek v minulosti potvrdilo několik výzkumů. Jak je na tom v tomto ohledu hormonální antikoncepce dnes?

Hormonální antikoncepce je vysoce účinnou metodou chránící před početím. Má i další výhody, například zmírňuje akné, zeslabuje menstruační krvácení nebo koriguje bolesti a další obtíže provázející menstruační cyklus. Existují dva základní druhy hormonální antikoncepce. Jednak kombinovaná, jejímž obsahem je estrogen a progesteron, a pak tzv. minipilulky, obsahující pouze progesteron. 

Ochrana, která může škodit 

Je známo, že vystavení ženského těla ženským hormonům (a to i těm vlastním) zvyšuje riziko karcinomu prsu. Nejnovější studie publikovaná ve vědeckém časopisu Cancer Research potvrdila, že užívání hormonální antikoncepce zvětšuje nebezpečí rakoviny prsu až o 50 %. Nicméně také doplňuje důležité detaily.

  • Zvýšené riziko vzniku karcinomu prsu bylo popsáno u kombinované hormonální antikoncepce s vysokou dávkou estrogenů (nebezpečí bylo zvýšeno 2,7krát).
  • Častěji užívané nízkoestrogenní tablety možnost nástupu rakoviny prsu nezvyšují.
  • Vyšší riziko bylo pozorováno u třífázového schématu užívání antikoncepce (zvýšeno 3,1krát), které je nejvíce podobné přirozenému cyklu.

Již z dřívějších studií však vychází, že zhruba po 10 letech od ukončení užívání hormonální antikoncepce se riziko navrací k původním hodnotám. Dále pak již nemá předchozí užívání antikoncepce na vznik rakoviny prsu vliv.

Různé okolnosti

Výše uvedené výsledky studií platí pro zdravé ženy. Jiná situace je u žen s genetickou predispozicí (nositelky mutace BRCA 1 či BRCA 2) či u osob s výskytem rakoviny prsu v blízké rodině. Takové ženy by se o volbě antikoncepční metody měly důkladně poradit se svým lékařem. Něco úplně jiného pak platí pro ženy, jimž byla rakovin prsu diagnostikována. Ty by v žádném případě neměly hormonální antikoncepci užívat. Braní kombinované hormonální antikoncepce zvyšuje také riziko rakoviny děložního čípku. Na druhé straně chrání své uživatelky, neboť snižuje nebezpečí rakoviny dělohy či vaječníků.

A co minipilulky? 

Progesteronová hormonální antikoncepce není celosvětově tak rozšířená, proto jsou existující studie velmi malé a výsledky z nich ne zcela spolehlivé. Nicméně se zdá, že zde platí totéž, co v případě kombinované hormonální antikoncepce. Progesteronová antikoncepce nejspíše mírně zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu a děložního hrdla a naopak snižuje možnost rakoviny dělohy a vaječníků.

(boba)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři