#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak důležitý je imunitní systém v boji proti rakovině?

Imunita neboli obranyschopnost hraje nejen při vzniku, ale i během léčby rakoviny důležitou roli. Pomáhá totiž tělu zdolat tuto zákeřnou chorobu, i když ne vždy se to daří.

Imunitní systém chrání tělo před nemocemi a infekcemi způsobenými bakteriemi, viry, plísněmi nebo parazity. Jedná se o soubor pochodů, díky kterým organismus dokáže reagovat a odstranit vlastní poškozené buňky nebo infekci. Proto se často mluví o tzv. imunitní odpovědi. Obranný systém je obzvláště důležitý pro pacienty s rakovinou. Proč? 

  1. Imunita se podílí na boji proti rakovině.
  2. Samotná rakovina může však obranný systém oslabit.
  3. Některé typy léčby rakoviny imunitu snižují. 

Když obranyschopnost těla nefunguje 

Rakovina může narušit imunitní systém tím, že se rozšíří do kostní dřeně. Kostní dřeň vytváří krevní buňky (např. bílé krvinky), které pomáhají v boji s infekcí. Oslabení imunity se nejčastěji vyskytuje u typů rakoviny krve, jako jsou například leukémie nebo lymfomy. Ve své podstatě však všechny druhy zhoubného bujení obranyschopnost těla negativně ovlivňují. Jedny z hlavních typů léčby rakoviny – chemoterapie a radioterapie (ozařování) – mohou dočasně oslabit imunitu tím, že způsobí pokles počtu bílých krvinek v kostní dřeni. Když je počet bílých krvinek nízký, nemůže tělo dobře bojovat proti infekci.

Neviděný nepřítel  

Rakovinové buňky se vyvíjejí z našich zdravých buněk, takže náš imunitní systém pokaždé nepozná, že by je měl napadnout a zničit. Často se stává, že imunita rakovinové buňky nerozpozná jako zhoubné. Ty pak mohou dokonce vypnout imunitní odpověď tak, aby na ně buňky našeho obranného systému neútočily.

Imunoterapie – moderní způsob léčby 

Některé buňky imunitního systému umí rozpoznat nádorové buňky jako abnormální a zničit je. Bohužel to nemusí samo o sobě stačit k tomu, abyste se zhoubného bujení zbavili úplně. Určité nové způsoby léčby mají přesto za cíl využít imunitní systém k boji proti rakovině. Léčba těmito moderními léky se nazývá imunoterapie. Funguje tak, že posiluje imunitní odpověď těla nebo pomáhá obrannému systému rozpoznat rakovinové buňky a ničit je.

(hah)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři