#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Je vhodné se při léčbě rakoviny pravidelně hýbat?

Raději jsem co nejvíc v posteli a odpočívám, ať si neublížím. Možná bych už mohla jít na zahrádku, ale raději počkám, až skončí chemoterapie. Asi bych se raději neměl namáhat. Dříve jsem jezdíval na kole, ale teď nebudu nic riskovat. Manželka mě nenechá nic dělat. Měl bych se prý šetřit. – Toto jsou věty, které často zaznívají z úst onkologických pacientů. Jsou tato jejich přesvědčení skutečně opodstatněná?

Onkologičtí pacienti se často obávají, že by si mohli pohybovou aktivitou uškodit a že svému uzdravování nejlépe prospějí, pokud budou co nejvíce času trávit odpočinkem na lůžku. Nezřídka jsou ve svých mylných názorech utvrzováni jak svými nejbližšími, tak i ošetřujícími lékaři.

Pozitivní vliv pohybu

Jsou cvičení a pohyb obecně pro onkologického pacienta opravdu nevhodné? Rozhodně ne! Řada studií prokázala, že fyzická aktivita během terapie a po jejím ukončení výrazně zlepšuje nejen kondici pacienta, ale také snižuje počet možných komplikací. Zároveň působí pozitivně na kvalitu jeho života a některé výsledky také naznačují, že pohyb může snižovat pravděpodobnost návratu onkologického onemocnění.

Jak působí onkologická léčba na naše tělo

Vlivem nedostatku fyzické aktivity i v důsledku nežádoucích účinků léčby dochází k úbytku svalové hmoty a snížení fyzické zdatnosti obecně. Snížená kondice se pak projevuje dušností již při malé zátěži, celkovou únavou, ale i poruchami spánku, bolestmi zad a hlavy a celkovou psychickou nepohodou.

Sport ani dobrá tělesná kondice bohužel nezabrání vzniku nádorového onemocnění, ale člověk, který je fit, lépe toleruje intenzivní léčbu a tím se výrazně zvyšují jeho šance na vyléčení.

Pohyb je vhodný během terapie i po ní

Jak mohu cvičit? A jak často bych měl? Jaký typ cvičení je nejlepší? Otázek je spousta a odpovědi se hledají obtížně. Na internetu narazíme na spoustu informací, často navzájem si odporujících a ještě častěji z nedůvěryhodných zdrojů. Není divu, že pacient i jeho blízcí zůstávají v nejistotě a v obavách a raději se do fyzických aktivit nepouští.

Pohyb a fyzická aktivita jsou vhodné jak během terapie, tak po ní. Důležité je poslouchat své tělo a najít si aktivitu, která mi vyhovuje. Také sportovat ve vlastním tempu a postupně přidávat zátěž. Pro někoho jsou ideální vyjížďky na kole, pro jiného plavání či jóga. Pohyb by měl být zábava! Pokud jsem před léčbou tancovala či chodila plavat, není důvod se svého koníčku vzdát.

Chůze, zahrádka, schody

Určitě nejjednodušším a velmi vhodným typem pohybu je chůze, procházky v přírodě. Velmi dobrou pomůckou jsou nordické hole, které poskytují větší stabilitu a vedou k lepšímu zapojení i horní poloviny těla.

Pomoci s motivací mohou chytré telefony či krokoměr. Postupně se zvyšující počet kroků či narůstající kilometry obvykle působí jako pozitivní motivace.

Jak už bylo uvedeno, je důležité poslouchat své tělo. Například pokud vím, že pár dní po aplikaci chemoterapie bývám velmi unavený, je dobré si odpočinout a se zařazením pohybové aktivity nepospíchat. To samé platí samozřejmě i v případě probíhající infekce.

Vhodné jsou i běžné aktivity: práce na zahrádce, úklid nebo cesta pěšky na návštěvu, zkuste třeba vyjít schody a nejezdit výtahem.

Jak se zbavit únavy

Řadu pacientů trápí během protinádorové léčby chronická únava. Často proto chtějí počkat s fyzickou aktivitou, až se tento stav zlepší. Bohužel takto to většinou nefunguje.

Chronická únava je výsledkem stresového nastavení organismu při léčbě a současného nicnedělání. K tomu, aby došlo k celkovému zlepšení stavu, je nutné začít postupně s fyzickou aktivitou.

Například zkuste obejít blok, druhý den se o to pokuste zase, třetí den, pokud se na to budete cítit, zkuste dojít o kousek dál.

Důležité poznatky

Co si tedy zapamatovat?

  • Fyzická aktivita je pro onkologické pacienty přínosná (během léčby i po ní).
  • Začít může každý – i v 80 letech není např. na procházky pozdě.
  • Vhodné je hýbat se pravidelně a případnou zátěž zvyšovat postupně.
  • I běžný pohyb – práce na zahrádce či procházky s pejskem – mohou mít velký význam.
  • Pohyb je důležitý i pro psychiku. Ve zdravém těle zdravý duch!

(maha)

Zdroje: 

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři