#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jídlo, které (ne)způsobuje rakovinu ledvin

Stravovací návyky ovlivňují všechno možné: naši linii, kondici, vzhled. A samozřejmě zdraví. Rakovina mezi nemocemi přestavuje strašáka číslo jedna. I ta je tím, co jíme, ovlivnitelná.

Stravovací návyky ovlivňují všechno možné: naši linii, kondici, vzhled. A samozřejmě zdraví. Rakovina mezi nemocemi přestavuje strašáka číslo jedna. I ta je tím, co jíme, ovlivnitelná.

V letech 1999–2003 proběhla jedna z prvních studií věnujících se propojení stravovacích návyků a vzniku nádoru na ledvinách. Zároveň tato studie bere v potaz i zeměpisnou závislost. Existují totiž regiony, kde je výskyt rakoviny ledvin velmi vysoký, jako jsou například východní a střední Evropa. Mezi zeměmi, které se této studie účastnily, bylo Rusko, Rumunsko, Polsko, ale také Česká republika.

Už v roce 1997 se mluvilo o potravinách, které pravděpodobně zvyšují riziko vzniku karcinomu ledvin. Tehdy se na prvním místě spekulovalo o konzumaci červeného masa a mléčných produktů. Na druhou stranu byla vyzdvihována zelenina jako ochranný faktor, přičemž alkoholu se nepřikládal významný vliv.

Mléko: ano, nebo ne?

Výsledky aktuální studie napovídají, že pozitivní spojitost s rakovinou ledvin mohou mít mléko a jogurt, ne však sýry. Údaje se samozřejmě týkají vysoké spotřeby těchto potravin. Hypotetickým předpokladem jsou specifické karcinogeny v krmivu skotu, které pak přechází do lidského organismu prostřednictvím právě mléka. Konkrétně u mléka je ale zapotřebí zmínit jeho přínos coby důležitého zdroje vápníku, vitaminu A a vitaminu D. Tyto vitaminy jsou naopak známé svým protirakovinným efektem.

Karcinogenní kuřata?

Jako další riziková potravina se potvrdilo zmiňované červené maso, navíc ale také drůbež. Zde jsou podstatou bílkoviny a tuky v nich obsažené a samozřejmě se jako podstatný ukázal způsob přípravy masa. Nežádoucí je v tomto smyslu pečení a grilování.

Více zeleniny, méně nádorů

I ochranný vliv zeleniny se podařilo prokázat. Konkrétně se jedná o kořenovou zeleninu jako mrkev a ostatní zeleninu obsahující karoteny (dýně, rajčata). Košťálové zelenině jsou také přisuzovány blahodárné účinky. Je totiž zdrojem tzv. chemoprotektivních látek, působících proti rakovině. Ale pozor: tuto ochrannou schopnost má jen zelenina čerstvá. U té zavařené je naopak riziko vzniku karcinomu ledvin vyšší vzhledem k obsahu sloučenin obsahujících dusík.

(pes)

Zdroj:

  • American Journal of Epidemiology 2007 166 (1): 62–70; doi: 10.1093/aje/kwm043

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři