#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Když se ohlásí nežádoucí účinky biologické léčby...

Biologická léčba, pro kterou jsou někdy používány i termíny imunoterapie nebo cílená léčba, využívá k boji proti nádoru vlastní obranný systém organizmu. Tomu se totiž bez pomoci nemusí podařit definovat buňky nádoru.

Biologická léčba, pro kterou jsou někdy používány i termíny imunoterapie nebo cílená léčba, využívá k boji proti nádoru vlastní obranný systém organizmu. Tomu se totiž bez pomoci nemusí podařit definovat buňky nádoru a vyhodnotit je jako nepřátelské. Je tomu tak proto, že biologické léky blokují především molekuly, které jsou životně důležité právě pro nádorovou buňku.

Drahá, ale účinná: biologická léčba

První cílenou biologickou léčbu začali onkologové používat u pacientek s nádorem prsu, dále pak u lidí s nádory hlavy a krku a střev, a to lépe v časných stadiích. Léčba má své místo hlavně tam, kde už pacient nemůže podstoupit chemoterapii. Tato forma léčby je zároveň velmi drahá, pro jednoho pacienta se pohybuje v řádech desetitisíců korun měsíčně.

Jako každá terapie má i ta biologická určité nežádoucí účinky. Ty samozřejmě závisí na konkrétním typu této léčby a dávce a liší se také u každého pacienta. Snad nejtypičtější jsou příznaky jako únava, bolesti svalů, ztráta chuti k jídlu, nevolnost a zvracení, horečka, průjem. Někteří pacienti udávají vyrážku, pocení, krevní podlitiny. Velkým plusem je, že výše zmíněné vedlejší efekty jsou ve většině případů dobře zvladatelné.

Když srdce bije na poplach

K těm závažnějším pak patří zejména nežádoucí vliv na srdeční činnost. To se může projevit jejím zrychlením, bušením srdce či poklesem krevního tlaku. Dále jsou to dechové obtíže, poškození ledvin, mentální změny a krvácení do zažívacího traktu.

Žádná léčba není úplně pro každého

Z tohoto důvodu není možné biologickou léčbu aplikovat na všechny pacienty. Indikace je výhradně v rukou lékaře po předchozím podrobném vyšetření. Pokud se přesto některé z nežádoucích účinků objeví, je nezbytné co nejdříve lékaře znovu kontaktovat. Tehdy bývá lépe takového pacienta nechat v nemocnici a po dobu léčby monitorovat. Kontroluje se zejména srdeční činnost, a to ultrazvukovým vyšetřením srdce, u ostatních potíží – pokud nastanou – je léčba zaměřena tzv. symptomaticky, tedy na odstranění příznaků, nikoli příčin. Tyto potíže bývají krátkodobé a po ukončení biologické léčby postupně vymizí.

(pes)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři