#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lymfa: záhadná tekutina?

Kromě krve v těle proudí i další tekutina, tzv. lymfa. Ta je pro tělo nesmírně důležitá. Její fungování může být ale narušeno. Třeba při ozařování. Po skončení léčby je důležité „donutit“ znovu tělo, aby zase začalo dobře fungovat. To se týká i lymfatického systému.

Kromě krve v těle proudí i další tekutina, tzv. lymfa. Ta je pro tělo nesmírně důležitá. Její fungování může být ale narušeno. Třeba při ozařování.

Po skončení léčby je důležité „donutit“ znovu tělo, aby zase začalo dobře fungovat. To se týká i lymfatického systému. Tady totiž mohou vznikat tzv. lymfedémy.

Lymfedém představuje nahromadění lymfatické tekutiny v měkkých tkáních těla. Primární lymfedém, který je poměrně vzácný, se objevuje u lidí s vrozenou poruchou genů. Ta způsobuje nesprávnou funkci nebo dokonce chybění lymfatických cév či uzlin. Častější je lymfedém sekundární, který bývá následkem nádorového onemocnění nebo protinádorové léčby, kdy dochází k poškození nebo odstranění lymfatických uzlin. Nejčastěji bývají edémem postiženy končetiny.

Prevence pro lymfatický systém

Zatím sice neexistují žádné větší vědecké studie, které by stoprocentně potvrzovaly možnost prevence lymfedémů. Ze své praxe ale lékaři doporučují hned několik metod, jak riziko vzniku lymfedémů snížit:

1. Co nejvíce se snažte vyhýbat infekcím, popálení či jiným poraněním v místě, kde bylo léčeno nádorové onemocnění, a na končetinách v blízkosti tohoto místa. Tělo totiž na poškození kůže a měkkých tkání reaguje zvýšenou tvorbou lymfatické tekutiny. Té se pak poškozený lymfatický systém mnohem obtížněji zbavuje.

2. Vyvarujte se nadměrnému tlaku a stahování postižené končetiny. Při stlačení končetiny dochází ke zvýšení tlaku v končetinových cévách, což vede k větší filtraci tekutiny do tkání, kterou opět poškozený lymfatický systém není schopen dostatečně odčerpat.

3. Končetinu přiměřeně zatěžujte. Je vhodné, abyste po nádorové terapii brzy znovu začali postiženou končetinu používat (k česání vlasů, mytí těla, psaní, nošení lehkých předmětů atd.). Pohyb a umírněné cvičení pomáhá lepšímu odvádění lymfatické tekutiny. Doporučovanými aktivitami jsou chůze, plavání, lehké aerobní cvičení, jízda na kole nebo jóga. Končetina se ovšem nesmí přetěžovat! Pacienti by se měli stranit opakovaným pohybům proti odporu – jako například zvedání či vzpírání těžkých břemen. Někteří lékaři nedoporučují ani tenis, squash či golf. Je důležité poradit se se svým lékařem, kdy přesně a jak začít končetinu zatěžovat.

4. Pokud cítíte, že vás ruka či noha začíná bolet, lehněte si a zvedněte končetinu nad úroveň srdce. Docílíte tím správného směru drenáže lymfatické tekutiny.

5. Vyvarujte se vystavení končetiny výrazným změnám teplot, např. během koupání nebo mytí nádobí. Saunu byste raději měli vynechat úplně.

Varovné příznaky

Obraťte se na lékaře v případě, že na postižené končetině pozorujete vyrážku, změnu barvy nebo teploty, nebo pokud se u vás vyskytne horečka. Tyto příznaky mohou signalizovat počínající lymfedém.

(sva)

Zdroj:

  • Patient information: Lymphedema after breast cancer surgery. www.uptodate.com/patientshttp://www.uptodate.com/patients Understanding Lymphedema (For Cancers Other Than Breast Cancer). www.cancer.org

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři