#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Může imunitní systém zvítězit nad rakovinou?

Nemocné postižené leukemií, tedy rakovinou postihující bílé krvinky, je možné léčit tím, že jim je do krevního oběhu dodána krev obsahující lymfocyty. Bílé krvinky totiž mají schopnost bojovat s cizími buňkami a zlikvidovat je.

Nemocné postižené leukemií, tedy rakovinou postihující bílé krvinky, je možné léčit tím, že jim je do krevního oběhu dodána krev obsahující lymfocyty. Tyto bílé krvinky totiž mají schopnost bojovat s cizími či „podezřelými“ buňkami a zlikvidovat je. Jde o metodu zvanou transplantace krvetvorných kmenových buněk.

Tyto buňky mají schopnost se dále dělit a dát vzniknout několika řadám dalších buněk se společným znakem. Schopnost těchto buněk bojovat i se solidními (tedy pevnými) nádory zatím ale jasná není.

Naděje pro pacienty s nádorem ledvin

Lékaři z amerického Marylandu se ve své studii zabývali otázkou, zda je možné využít tyto krvotvorné buňky i k léčbě rakoviny ledvin. Pacientům, kterým nepomohla klasická léčba, byly proto transplantovány kmenové krvetvorné buňky.

Podle autorů studie došlo u sledovaných pacientů k výraznému ústupu nádorového bujení. Důvodem byly lymfocyty – bílé krvinky, které na svém povrchu měly určité látky vážící se na specifickou bílkovinu na povrchu nádorových buněk. Díky těmto látkám mohou krvinky rozpoznat nádorové buňky a bojovat s nimi. Další zkoumání umožnilo identifikovat nádorovou bílkovinu, která se ale nikdy nenacházela na povrchu zdravých buněk.

Někdy spouštějí nádorové bujení i viry

Gen zodpovědný za výrobu této bílkoviny byl částí oblasti lidského chromozomu 6 odvozené od lidského retroviru (HERV). Lékaři se proto domnívají, že bílkovina tvořená podle genu HERV je u rakoviny ledvin aktivní a je cílem pro imunitní systém. Tato informace může být důležitá pro další výzkum imunoterapeutických metod léčby u jedinců s rakovinou ledvin.

(hak)

Zdroj:

  • Regression of human kidney cancer following allogeneic stem cell transplantation is associated with recognition of an HERV-E antigen by T cells. Journal of Clinical Investigation. March 2008.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři