#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nádory plic: co typ, to různé řešení

Rakovina plic je jedním z nejčastějších zhoubných bujení u nás i ve světě. Jedná se o stav, při kterém zákeřné buňky v plicní tkáni nekontrolovatelně rostou. Léčba může být přitom u každého pacienta jiná.

Odborníci rozlišují dva typy nádorů plic. Primární vznikají v plicní tkáni, sekundární se v plicích objevují jako dceřiná ložiska (metastázy) nádorů jiných orgánů. Primárních nádorů existuje víc různých druhů. Lze je rozdělit do dvou hlavních skupin na malobuněčné a nemalobuněčné. 

Co způsobuje kouření

Typ malobuněčného karcinomu tvoří přibližně 12 % nádorů plic. Malobuněčný se nazývá proto, že pod mikroskopem rakovinové buňky vypadají malé. Protože svým vzhledem připomínají zrna ovsa, říká se takovým útvarům také „ovískový karcinom“. Tento druh rakoviny se rozvíjí u kuřáků. Jen velmi vzácně se objeví u někoho, kdo cigaretu nikdy nedržel v ruce. Malobuněčný karcinom plic se často poměrně brzy šíří po těle a zakládá dceřiná ložiska. V jeho léčbě se upřednostňuje chemoterapie.

Nebezpečná trojka 

Existují tři základní typy nemalobuněčných nádorů plic. Dohromady tvoří asi 87 % všech případů rakoviny plic. Obvykle se zde volí léčba v podobě chirurgického zákroku.

  1. Adenokarcinom. Jedná se o nejběžnější typ primárního karcinomu plic. Rozvíjí se z buněk, které tvoří hlen ve sliznici dýchacích cest. Jeho nejznámější podtyp je bronchioloalveolární karcinom.
  2. Dlaždicobuněčný karcinom. Říká se mu také skvamózní nádor. Vyvíjí se z plochých buněk, které kryjí povrch dýchacích cest. Obvykle vzniká v důsledku kouření.
  3. Velkobuněčný karcinom. Pod mikroskopem vypadají buňky tohoto útvaru velké a zaoblené. Jde o typ rakoviny plic, která poměrně rychle roste.

Metastázy přicházejí odjinud

Pokud se u vás nejprve objevila rakovina v jiném orgánu a pak se rozšířila do plic, hovoříme o tzv. plicních metastázách. Do tohoto orgánu se nejčastěji šíří rakovina prsu a tlustého střeva. Terapie závisí na typu původního nádoru. Při rakovině šířící se do plic z prsu reagují zhoubné buňky na léčbu rakoviny prsu, ne plic. Podobně nádor, který do plic doputoval z tlustého střeva, by měl reagovat na léčbu určenou pro rakovinu tlustého střeva.

(hah)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři